Update

Republikeinse Garde veegt met tanks plein leeg rond presidentieel paleis

De Egyptische Republikeinse Garde heeft vandaag met inzet van tanks en pantservoertuigen de orde hersteld in de straten rond het presidentieel paleis in Caïro. Gevechten tussen voor- en tegenstanders van president Mohammed Morsi kostten vannacht aan vijf mensen het leven. Meer dan zeshonderd mensen raakten gewond.

Redactie
Tanks in de buurt van het presidentiële paleis Beeld ap
Tanks in de buurt van het presidentiële paleisBeeld ap

De oppositie, verbolgen over het besluit van Morsi vrijwel absolute macht naar zich toe te trekken, probeerde een nieuwe demonstratie te organiseren. De Garde, belast met de verdediging van paleis en president, greep echter in en sommeerde beide kijvende partijen zich niet langer in de nabijheid van het paleis op te houden. Het samenscholingsverbod geldt voor alle presidentiële paleizen in het land.

In de straten rond het paleis stonden op strategische punten tanks en pantservoertuigen opgesteld. Deze zullen echter niet tegen demonstranten worden ingezet, beloofde generaal Mohammed Zaki, commandant van de Garde.

Morsi zelf was donderdag gewoon in het paleis aan het werk, meldde een zegsman. Eerder had hij met de leider van het leger en zijn ministers besproken hoe het land weer gestabiliseerd kan worden na de rellen. Later vandaag zal Morsi het volk toespreken.

Op de officiële website van de president staat dat Morsi heeft gepraat over 'de mogelijkheden om met deze situatie om te gaan op politiek en juridisch gebied en hoe Egypte weer te stabiliseren en de verworvenheden van de revolutie te beschermen'.

Bij de hevige rellen in Caïro zijn gisteren zeker vijf mensen om het leven gekomen, en 350 mensen gewond geraakt. Het gaat om de ernstigste uitbarsting van geweld in Egypte sinds de verkiezing van Morsi in juni. De eerste islamistische president van het land heeft zich de woede van de oppositie op de hals gehaald nadat hij zichzelf per decreet meer macht had toegekend. Zijn tegenstanders vinden dat hij zich ontpopt als de nieuwe dictator.

Het hoofd van de Moslim Broederschap, waar Morsi uit voortkomt, heeft donderdag tot eenheid opgeroepen. Onenigheid zou alleen maar de vijanden van het land dienen, zei hij in een eerste verklaring sinds het geweld uitbrak.

Heliopolis
De Moslim Broederschap had woensdag opgeroepen tot een betoging voor de president voor diens paleis in de noordoostelijke wijk Heliopolis. Tegenstanders zijn toen in een reactie dezelfde kant op gegaan.

President Mohamed Morsi nam dinsdagavond de wijk uit zijn presidentieel paleis dat ook bekend staat als Qasr al-Ittihadiya (Federatiepaleis). Duizenden tegenstanders waren ook toen naar het paleis gegaan en eisten zijn aftreden. De president is woensdag weer naar teruggekeerd.

Tot woede van vooruitstrevende, vrijzinnige, linkse en christelijke Egyptenaren plaatste heeft Morsi een ontwerpgrondwet opgesteld die hem veel meer macht geeft. De Egyptische vicepresident Mahmoud Mekky heeft woensdag aangeboden de zorgen over de ontwerpwet weg te nemen door het ontwerp in overleg met de oppositie aan te passen. Maar hij zei wel dat het op 15 december in een referendum zal worden voorgelegd aan de kiezers.

Een tegenstander van Morsi schreeuwt door het prikkeldraad. Beeld ap
Een tegenstander van Morsi schreeuwt door het prikkeldraad.Beeld ap
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden