Republikeinse aanval op Obama werkt averechts

Sarah Palin in Scranton, Philadelphia, 15 oktober. Foto AP/Rich Schultz Beeld
Sarah Palin in Scranton, Philadelphia, 15 oktober. Foto AP/Rich Schultz

WASHINGTON - De persoonlijke aanvallen van John McCain en Sarah Palin op Barack Obama, worden door de Amerikaanse kiezers niet gewaardeerd. In een peiling van The New York Times en CBS noemt zestig procent de Republikeinse campagne negatief. De voorsprong van Obama wordt alleen maar groter: 53 tegen 39 procent.

McCain en Palin brachten Obama de afgelopen anderhalve week in verband met een terrorist uit de jaren zeventig en schilderden hem af als een gevaar voor Amerika. Dat leidde tot agressief enthousiasme onder het fanatieke deel van de Republikeinse achterban - op campagnebijeenkomsten werd geroepen dat Obama dood moest - maar het stuit gematigder kiezers tegen de borst, blijkt uit de New York Times/CBS peiling.

Volgens zes van de tien ondervraagden voert McCain een negatieve campagne, waarbij hij meer tijd besteedt aan het aanvallen van zijn tegenstander dan aan het presenteren van zijn eigen voorstellen.

Kiezers die hun mening over McCain onlangs hebben herzien, zeggen in overgrote meerderheid dat het ging om een verandering ten negatieve. Ze noemen de aanvallen op Obama en de keuze voor Sarah Palin als running mate als belangrijkste redenen.

De onvrede onder de kiezers met de campagnestijl van McCain - die overigens de laatste dagen lijkt te zijn bijgesteld - sluit aan bij de algehele anti-Republikeinse stemming in de VS. McCain vecht tegen de erfenis van George W. Bush, die een van de minst gewaardeerde presidenten is in de historie van de VS. Tachtig procent van de Amerikanen heeft geen vertrouwen in de regering.

De Democratische Partij wordt door 52 procent positief beoordeeld, de Republikeinse Partij blijft steken op 37 procent. De kiezers vertrouwen de Democraten niet alleen meer als het gaat om de economie en de gezondheidszorg, maar ook om de oorlog in Irak.
Vannacht wordt het derde en laatste televisiedebat tussen McCain en Obama gehouden. De eerste twee afleveringen leverden geen beslissende wendingen op in de campagne. Het debat vindt plaats op de Hofstra-universiteit in Hempstead in de staat New York. Gespreksleider is CBS-journalist Bob Schieffer. Hij zegt hen te zullen dwingen in te gaan op elkaars opmerkingen.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden