Republikeinen willen korte verhoging schuldenplafond

De Republikeinen bieden de Amerikaanse president Barack Obama een tijdelijke verhoging -van zes weken - van het schuldenplafond. Dat gebeurt dan wel in ruil voor bredere onderhandelingen met het Witte Huis, onder meer over het ongedaan maken van de 'shutdown' van de Amerikaanse overheid. Dat heeft de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner donderdag bekendgemaakt.

De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner. Beeld getty
De Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner.Beeld getty

Als het schuldenplafond niet voor 17 oktober wordt verhoogd kan de Amerikaanse overheid niet meer aan haar betalingsverplichtingen voldoen. De meeste economen vrezen dat dit rampzalige gevolgen zal hebben voor de wereldeconomie. Ondanks de naderende deadline eisen de Republikeinen concessies van de Democraten in ruil voor het verhogen van het schuldenplafond.

Zo willen de Republikeinen dat de zorgwet van president Barack Obama wordt aangepast of uitgesteld, en willen ze verdere bezuinigingen afdwingen. De Democraten willen echter niet onderhandelen zolang het niet-verhogen van het schuldenplafond als dreigement wordt gebruikt.

Extra eisen
De bronnen zeiden niet of er extra eisen aan het voorstel hangen dat Boehner donderdag op tafel wil leggen. Ook zeiden ze niet voor hoe lang Boehner het schuldenplafond wil verhogen en of de nieuwe maatregelen een einde maken aan de government shutdown, die zijn tiende dag is ingegaan. Niet-essentiële overheidsdiensten liggen hierdoor plat.

Het is maar zeer de vraag of deze zet van de Republikeinen iets aan de huidige patstelling zal veranderen. Obama heeft meermaals gezegd dat de Republikeinen eerst een eind moeten maken aan de shutdown en het schuldenplafond moeten verhogen voordat er kan worden onderhandeld over bezuinigingen en andere wensen van de Republikeinen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden