Update

Republikeinen verwerpen plan Obama staatsschuld VS

De Republikeinen zijn het niet eens met het plan van de Amerikaanse president Obama om de staatsschuld in tien jaar tijd met 4 biljoen dollar te verminderen. Dat maakte de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden John Boehner bekend vlak voor een verzoeningsvergadering die gisteravond op het Witte Huis werd gehouden.

De republikeinse leider Boehner en president Obama. Beeld AP

De bijeenkomst, waarbij Obama sprak met leiders uit het Democratische en het Republikeinse kamp, werd na ongeveer anderhalf uur verdaagd naar vandaag. Na afloop zei Obama dat hij het probleem binnen tien dagen wil oplossen. 'We zullen wel moeten.'

De VS kampen met een enorme staatsschuld - 14,3 biljoen dollar - en hebben nu de wettelijk vastgelegde limiet bereikt. Democraten en Republikeinen worden het niet eens over een verhoging van de limiet. Indien er tegen 2 augustus geen akkoord wordt bereikt, kunnen de VS hun financiële verplichtingen niet meer nakomen.

De Republikeinen, die in het Huis van Afgevaardigden in de meerderheid zijn, willen het plafond alleen verhogen als er minstens evenveel gesnoeid wordt in de overheidsuitgaven. De Democraten, die het voor het zeggen hebben in de Senaat, weigeren echter te snijden in de sociale uitgaven en zien meer heil in een belastingverhoging voor de rijksten.

Compromis
In een poging om tot een compromis te komen, stelde de regering-Obama in april voor de schuld in tien jaar tijd met 4 biljoen dollar te verlagen door een combinatie van minder uitgaven en belastingverhogingen. De Republikeinen geven de voorkeur aan een kleiner pakket maatregelen ter waarde van 2,4 biljoen dollar.

In een reactie verweten de Democraten de Republikeinen liever de kant van de rijksten te kiezen dan te vechten tegen de staatsschuld. De rechterhand van Obama, William Daley, verdedigde het plan van 4 biljoen. Dat moet de wereld tonen dat de VS het budgettair menen en de financiële markten weer vertrouwen geven, stelde hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden