Republikeinen stemmen voor rechtszaak tegen Obama

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden wil president Barack Obama voor de rechter dagen voor de manier waarop hij de verplichte ziektekostenverzekering uitvoert. Volgens de Republikeinen overtreedt hij zijn staatsrechtelijke bevoegdheden door de wet selectief toe te passen.

Redactie
null Beeld AFP
Beeld AFP

Het Huis stemde met 225 tegen 201 voor het plan van de Republikeinen. Volgens Democraten is het een campagnestunt van de Republikeinen met het oog op de Congresverkiezingen in november.

Obama stelt dat de Republikeinse politici hun tijd veel beter kunnen besteden aan kwesties die de Amerikaanse bevolking echt belangrijk vindt. Doordat de Republikeinen steeds maar dwars liggen moet hij wel op eigen gezag besluiten doorvoeren, zegt hij.

De Republikeinen zeggen dat Obama met uitvoeringsbesluiten die hij zonder goedkeuring van het Congres kan nemen in feite illegaal de wet verandert. Obama zou niet alleen met de zorgwet het Congres hebben gepasseerd, maar ook met bijvoorbeeld het ruilen van vijf Taliban uit de gevangenis in Guantanamo Bay tegen de Amerikaanse sergeant Bowe Bergdahl en het tegenhouden van de deportatie van sommige minderjarigen die illegaal in de VS waren binnengekomen. Maar in hun claim tegen Obama beperken de Republikeinen zich strikt tot de zorgwet, wetende dat die bij de kiezers verre van geliefd is.

Federale rechters aarzelen dikwijls om zich te mengen in geschillen tussen de uitvoerende (president) en wetgevende macht (Congres). Om hun gelijk te halen moeten de Republikeinen aantonen dat het Huis door het optreden van Obama schade heeft geleden. Dan nog is het onwaarschijnlijk dat er een uitspraak zal zijn voordat Obama's laatste ambtstermijn in januari 2017 afloopt.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden