Republikeinen stappen op uit gesprekken Amerikaans begrotingstekort

Republikeinse volksvertegenwoordigers die met de Amerikaanse regering in gesprek waren over maatregelen om het begrotingstekort terug te dringen, zijn vandaag weggelopen van de onderhandelingstafel.

Obama krijgt veel weerstand van de Republikeinen. Beeld getty
Obama krijgt veel weerstand van de Republikeinen.Beeld getty

De Republikeinen willen pas verder praten als de Democratische president Barack Obama voorstellen om de belastingen op de hoogste inkomens te verhogen, van tafel haalt.

Plafond
De Verenigde Staten staan onder grote druk om de overheidsuitgaven in te perken. De federale regering bereikte onlangs het plafond van wat zij mag lenen. Om aan de betalingsverplichtingen te kunnen blijven voldoen, wil de regering-Obama de bij wet vastgelegde limiet op de staatsschuld verhogen.

De Republikeinse oppositie, die sinds vorig jaar de grootste partij is in het Huis van Afgevaardigden, wil daar echter alleen mee akkoord gaan als de president drastisch bezuinigt zonder belastingen te verhogen.

Belastingvoordelen
De Democraten willen echter af van belastingvoordelen voor de allerrijksten die Obama's Republikeinse voorganger George W. Bush heeft doorgevoerd. In een recente toespraak waarin de huidige president zijn begrotingsplannen toelichtte, zei hij dat het onverkoopbaar zou zijn als vooral arme Amerikanen de rekening moeten betalen voor de economische crisis die mede debet is aan de grote begrotingstekorten waarmee de overheid kampt.

Volledig vastgelopen
Een werkgroep onder leiding van vicepresident Joe Biden probeerde de afgelopen maanden de partijen nader tot elkaar te brengen. Donderdag besloten de Republikeinse onderhandelaars, afgevaardigde Eric Cantor en senator Jon Kyl, evenwel het bijltje erbij neer te gooien. Zij prezen de inspanningen van Biden om tot een oplossing te komen, maar constateerden dat de gesprekken volledig zijn vastgelopen.

Aanval
Tegelijkertijd opende de oppositie vol de aanval op Obama, die zijn stem veel te weinig zou laten horen in de begrotingsdiscussie. 'Hij is de baas. Ik denk dat de meeste Amerikanen het hoog tijd vinden worden dat hij zich daarnaar gedraagt', aldus de Republikeinse fractieleider in de Senaat Mitch McConnell. De staatsfinanciën zullen naar verwachting een hoofdrol spelen in de verkiezingsstrijd van volgend jaar. Obama wil een tweede termijn in de wacht slepen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden