Republikeinen Senaat VS waarschuwen minister in spe

De gedoodverfde nieuwe Amerikaanse minister van defensie, Chuck Hagel, doet er verstandig aan zich nog niet rijk te rekenen. Zijn partijgenoot Mitch McConnell, de leider van de Republikeinen in de Senaat, waarschuwde Hagel zondag dat de senatoren hem het vuur aan de schenen zullen leggen over zijn denkbeelden over het Midden-Oosten.

Chuck Hagel. Beeld EPA
Chuck Hagel.Beeld EPA

Hagel uitte in het verleden kritiek op een Israëlische aanval op Iran, waarop Israël mogelijk zou zinnen. Ook pleitte hij ervoor Iran te betrekken bij de vredesbesprekingen in buurland Afghanistan. Sinds hij bovendien eens verwees naar 'de joodse lobby' in de Verenigde Staten volgen Amerikaanse haviken Hagels gangen met argusogen.

'We zullen ons afvragen of zijn denkbeelden stroken met deze baan', zei McConnell zondag. 'Een minister van defensie moet doordrongen zijn van onze hechte betrekkingen met Israël, het gevaar dat Iran vormt, en het belang van een stevig leger.'

President Barack Obama heeft volgens een ingewijde de Democratische senatoren meegedeeld dat de voordracht van Hagel ophanden is. De gematigde Republikein Hagel heeft tijdens gezamenlijke werkbezoeken aan het buitenland het vertrouwen van president Barack Obama gewonnen. De 66-jarige ex-senator heeft echter ook de steun van Democraten en Republikeinen in de Senaat nodig om zijn intrek te kunnen nemen in het Pentagon.

Obama maakt naar verwachting maandag bekend wie hij voordraagt als opvolger van de huidige minister van defensie Leon Panetta. Ook benoemt hij een nieuwe directeur van de inlichtingendienst CIA. Eerder droeg Obama al senator John Kerry voor als zijn nieuwe minister van buitenlandse zaken.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden