Republikeinen in eindfase: peilingen, ruzies en opstappers

Nog minder dan een week en dan beginnen (eindelijk) de Republikeinse voorverkiezingen. Op 3 januari mogen de kiezers in Iowa bepalen wie zij het meest geschikt vinden om het in november tegen president Obama op te nemen.

Sebastiaan Timmermans
Een supporter van Ron Paul. Beeld reuters
Een supporter van Ron Paul.Beeld reuters

Dat betekent dat de campagnemachine op volle, volle toeren draait. En dus zijn er ruzies, peilingen én opstappers.

Michele Bachmann
Want de campagneleider in Iowa van de enige vrouwelijke kandidaat: Michele Bachmann, stapte gisteren onverwachts op. Tegelijkertijd sprak hij zijn steun uit voor de oerconservatieve Ron Paul (die in sommige peilingen in Iowa bovenaan staat). Volgens Kent Sorenson heeft de campagne namelijk een keerpunt bereikt. 'Het Republikeinse establishment zit nu achter Ron Paul aan. Het is mijn plicht om hem te hulp te schieten'.

Dat is dus slecht nieuws voor Bachmann. Afgelopen zomer stond ze nog bovenaan het lijstje in Iowa. Daar is inmiddels weinig meer van over. In de meest recente opiniepeilingen krijgt ze zo'n zes procent van de stemmen.

Mitt Romney
Beter nieuws is er voor Mitt Romney, de voor velen onvermijdelijke kandidaat. Vlak voor de finish staat hij in Iowa opeens weer bovenaan. Een peiling van CNN geeft hem met 27 procent een voorsprong van drie procent op Ron Paul. In dezelfde peiling staat Newt Gingrich op slechts veertien procent. Een enorme teruggang voor de man die een stormachtige opkomst maakte in de peilingen, maar inmiddels ver is teruggezakt.

In Iowa gaan de stemmers niet naar de stembus maar houden ze een 'caucus', waar men elkaar probeert te overtuigen wie de beste kandidaten is. Dit alles gaat gepaard met 'spelregels waar zelfs een atoomgeleerde hoofdpijn van krijgt'. Dat maakt de uitkomst zeer ongewis.

De kandidaten doen er dus alles om om bij de kiezer in de gunst te komen en doen dat met een waar bombardement aan televisiespotjes. Die zijn er vooral op gericht op de tegenstander zo zwart mogelijk te maken.

Zo haalde Newt Gingrich deze week uit naar Ron Paul en Mitt Romney. Gingrich zei dat hij zelf niet op Paul zal stemmen, mocht hij de presidentskandidaat zijn. Voor Romney had hij een ander advies. 'Als je dan toch een negatieve campagne tegen mij voert, wees dan mans genoeg om het toe te geven'.

Vier jaar geleden kreeg de kandidaten die de meeste aanhang verzamelde uiteindelijk alle kiesmannen van de staat. Maar de Republikeinen hebben die regel veranderd. Nu krijgen kandidaten een proportionele verdeling. Dat betekent dat kandidaten die altijd derde eindigen nu nog steeds een kans hebben. Dit verkiezingscircus kan dus nog wel even duren.

Mitt Romney staat net op tijd weer bovenaan. Beeld reuters
Mitt Romney staat net op tijd weer bovenaan.Beeld reuters
Newt Gingrich heeft het moeilijk. Beeld reuters
Newt Gingrich heeft het moeilijk.Beeld reuters

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden