Republikeinen geschokt door opmerkelijke zege Tea Party

De Amerikaanse Tea Party heeft een opmerkelijke zege geboekt in een Republikeinse voorkiezing in de staat Virginia. De gedoodverfde winnaar Eric Cantor delfde het onderspit tegen Tea Party-kandidaat David Brat, melden verschillende Amerikaanse media.

Tea Party-kandidaat David Brat Beeld ap
Tea Party-kandidaat David BratBeeld ap

Het verlies van de 51-jarige Cantor, de Republikeinse nummer twee in het Huis van Afgevaardigden, zorgt voor een politieke schokgolf in de Republikeinse partij. Niemand had rekening gehouden met een zege van de Tea Party, die zijn grootste overwinning viert sinds de oprichting in 2010. Nadat 97 procent van de stemmen waren geteld, had Brat (56 procent) een duidelijke voorsprong op Cantor (44 procent).

De afgelopen maanden leek het er tijdens de Republikeinse voorverkiezingen voor het Congres juist op dat de radicale vleugel aan invloed zou moeten inboeten. De meeste voorverkiezingen werden gewonnen door de gevestigde orde.

Einde politieke carrière
Cantor werd gezien als potentiële opvolger van de voorzitter van het Huis, John Boehner. Analisten vrezen dat het verlies het einde van de politieke carrière van Cantor kan inluiden.

Enkele jaren geleden kreeg Cantor nog de steun van de Tea Party, maar die schoof deze keer haar eigen kandidaat naar voren, de politiek vrijwel onbekende Dave Brat, een hoogleraar economie. Brat hamerde er in zijn campagne op dat Cantor niet conservatief genoeg is, met name op het gebied van immigratie. Het electoraat bleek hier gevoelig voor.

'Wat hier gebeurd is, is een wonder van God', zei Brat nadat duidelijk was geworden dat hij de meeste stemmen had gekregen. De Democratische afgevaardigde Nancy Pelosi zei dat de uitslag tekenend is voor hoe de 'Republikeinse Partij verder richting radicaal-rechts opschuift'.

De Republikein Eric Cantor. Beeld AFP
De Republikein Eric Cantor.Beeld AFP

Kostbare campagne
De campagne van Brat was met 207.000 dollar (zo'n 153.000 euro) aanzienlijk minder kostbaar dan die van de Republikein Cantor, die 5,4 miljoen dollar (4 miljoen euro) aan zijn campagne spendeerde.

Met deze onverwachte zege lijkt de Tea Party de wind mee te hebben in de aanloop naar de voorverkiezingen in Mississippi, waar senatoren Thad Cochran en Chris McDaniel het op 24 juni tegen elkaar opnemen.

De Tea Party is een rechtsconservatieve vleugel binnen de Republikeinse Partij die pleit voor een minimale overheid en belastingverlagingen. Volgens opiniepeilingen steunt iets meer dan tien procent van de Amerikaanse bevolking de beweging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden