Republikeinen en Democraten in VS niet over alles oneens

Ondanks de verschillen tussen de twee Amerikaanse partijen over de aanpak van het bezuinigingsprogramma om het overheidstekort terug te dringen, blijken Democraten en Republikeinen het over veel zaken wel eens te zijn.

Redactie
De democratische senaatsleider Harry Reid (m.) met collega's van beide partijen. Beeld epa
De democratische senaatsleider Harry Reid (m.) met collega's van beide partijen.Beeld epa

Zo zijn beide het eens dat aan een aantal items niet wordt getornd. Het gaat over budgetten voor oorlogsvoering, de belastingsverlagingen voor de (heel) rijken, de financiële reddingsinjecties voor de banken en de slinkende belastingsinkomsten door deregulering.

Beide partijen zijn het roerend eens dat, na decennia waarin de consument werd gevraagd om te spenderen op krediet, de buikriem nu vooral aangespannen moet worden in de sectoren die de economie geen pijn doen, zoals Social Security en Medicare.

Tegen budgetten voor de oorlogvoering in Afghanistan, Irak of de 'globale terreur' heeft het Congres zich het voorbije decennium nooit verzet, ongeacht welke politieke kleur de bewoner van het Witte Huis had of welke partij het Congres domineerde.

Evenwichtiger verdeling lasten
De belastingverlagingen voor de superrijken, ingevoerd door president Bush, werden in december 2010 door president Obama verlengd, al heeft de huidige president het in zijn toespraken over de noodzaak tot een 'evenwichtiger' verdeling van de lasten.

Beide partijen zijn overtuigd van het trickle downeffect, dat bepaalt dat de superrijken die 'banen creëren' op generlei wijze verontrust mogen worden. Belastingverhogingen zijn voor zowel Democraten als Republikeinen taboe, ook al is de belastingdruk globaal gesproken de voorbije vijftig jaar nooit zo laag geweest in de VS.

Ook over de mega-injecties voor de grootbanken wordt geen debat gevoerd. Beide partijen hebben er honderden miljarden dollars ingestopt. De banken waren 'too big to fail', een uitspraak die in principe ook voor de Amerikaanse staat moet gelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden