Republikein zwemt naakt en dronken in Meer van Galilea

Een groep Republikeinse parlementsleden heeft begin augustus een reprimande gekregen van hun partij voor een nachtelijk zwempartijtje in het Meer van Galilea. Een van hen zou daarbij al zijn kleren hebben uitgetrokken. Ook zouden de meesten dronken zijn geweest. De feiten dateren al van vorig jaar.

Het Meer van Galilea in Israël. Hier zou Jezus over water gelopen hebben. Beeld EPA
Het Meer van Galilea in Israël. Hier zou Jezus over water gelopen hebben.Beeld EPA

Het was de website Politico.com die het verhaal gisteravond bracht. Volgens Politico gaat het om een groep afgevaardigden die een studiereis naar Israël maakte. Onder hen was Kevin Yoder, afgevaardigde van de staat Kansas. De groep was op die bewuste avond samen met vrienden en familie bij het meer. Yoder zou al zijn kleren uitgetrokken hebben en naakt het water ingedoken zijn. Het Meer van Galilea is volgens de bijbel de plaats waar Jezus over water liep.

Een woordvoerder van de Republikeinse partij liet in een reactie tegen ABC News weten dat de partij 'razend' is, en het gedrag van de groep afkeurt.

Verkoeling
Betrokken groepsleden zouden als verklaring voor hun zwempartijtje gezegd hebben 'naar verkoeling' te hebben gezocht na een warme dag. Anderen motiveerden hun duik met religieuze redenen. Anonieme bronnen hebben volgens Politico toegegeven dat er drank in het spel is geweest.

De FBI is naar aanleiding van de berichtgeving een onderzoek gestart om na te gaan of de Congresleden zich misdragen hebben. Een aantal leden van de groep is inmiddels ondervraagd, maar voorlopig zijn er nog geen officiële aanklachten ingediend.

Schaamte
Yoder, die in 2010 werd verkozen, heeft in een reactie zijn excuses aangeboden voor de 'schaamte' die hij heeft veroorzaakt nadat zijn skinny dip-avontuur in de media naar buiten kwam.

'Een jaar geleden voegden mijn vrouw Brooke en ikzelf ons bij een groep collega's die die avond dineerden aan het Meer van Galilea in Israël. Na het eten ben ik een aantal groepsleden gevolgd in een spontane en erg korte duik in de zee. Helaas sprong ik in het water zonder mijn zwembroek aan. Het is mijn grootste eer om de mensen van Kansas te vertegenwoordigen in het Congres en ik verontschuldig me voor enige gêne die ik heb veroorzaakt bij welke collega of afgevaardigde dan ook', liet Yoder weten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden