Update

Republikein: 'Verkrachting-opmerking kwam door verkeerde woorden'

Todd Akin, de Republikein die zondag in een interview beweerde dat vrouwen niet door een verkrachting zwanger kunnen worden, heeft vandaag op YouTube een filmpje met de titel Forgiveness gepost. Hierin vraagt hij om vergiffenis van zijn eerdere beweringen. 'Ik gebruikte de verkeerde woorden op de verkeerde manier.'

Elise Kuit

In het interview met KTVI-TV beweerde Akin, op basis van bevindingen van niet genoemde artsen, dat het vrouwenlichaam over een soort systeem beschikt die het onmogelijk maakt zwanger te worden door verkrachting. Akin zei dit gevraagd naar zijn standpunt over abortus. De Republikein vindt dat abortus zelfs na verkrachting verboden moet zijn.

Bakken kritiek
Daags na het interview werd Akin overladen met bakken kritiek. Presidentskandidaat Mitt Romney en diens running mate Paul Ryan namen direct openlijk afstand van Akins woorden. Zij bevestigden wel voor abortus te zijn wanneer een vrouw zwanger raakt na verkracht te zijn.

Akin reageerde geschrokken op alle commotie die hij veroorzaakte, maar ging niet in op de oproep zijn gooi naar een Senaatszetel op te geven. Vandaag wilde hij alles weer goedmaken met het filmpje. Daarin zegt Akin dat verkrachting een slechte zaak is, en dat hij, zelf vader van twee dochters, ook wil dat daders streng vervolgd worden. Het probleem is dat hij 'de verkeerde woorden op de verkeerde manier' gebruikte. 'De fout die ik maakte zat in de woorden die ik gebruikte, niet in het hart waar ze uit voort komen', besluit Akin zijn boodschap.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden