Column

Republiek Amsterdam: 'Liever niet hier, zo'n wapenbeurs'

Roelf Jan Duin Beeld Wolff
Roelf Jan DuinBeeld Wolff

Dit weekeinde viert D66 haar 50-jarig bestaan in de RAI. Een symbolische plek, de partij werd er een halve eeuw geleden opgericht. En dus komen de keurignette doctorandussen vandaag en morgen weer samen in het congrescentrum in Zuid.

Afgelopen zomer werd de RAI bevolkt door minder keurignette lieden. Althans, in de ogen van een groot deel van de gemeenteraad. De wapenbeurs Maritime/Air Systems & Technologies zou neerstrijken in Amsterdam en dat leidde tot een verhit debat in de raadszaal. Wat wil je ook: niets minder dan de wereldvrede stond op het spel.

Nou veren de raadsleden wel vaker op als er gepraat kan worden over zaken die reuze belangrijk zijn, maar de gemeentegrenzen ruim overstijgen. Zo werd Amsterdam al uitgeroepen tot kernenergievrije gemeente, TTIP-vrije gemeente en sprak de raad deze week over Ceta, het handelsverdrag tussen de EU en Canada. Dan kan het uitbannen van oorlog er ook nog wel bij.

Enfin, vijf dagen voor de opening van die wapenbeurs in de RAI gingen met name de linkse partijen in de raad vol op het orgel. Ze eisten dat de gemeente, die een kwart van alle aandelen van de RAI bezit, een stokje zou steken voor de komst van honderden 'handelaren in dood en verderf ' (dixit SP-raadslid Tiers Bakker). Ook dit was een herhaling van zetten: in 2005 sprak burgemeester Job Cohen zich al uit tegen wapenbeurzen in de RAI, zonder dat die oproep enig gevolg had.

Tja, wapenhandel. Het is zo'n branche die je liever buiten je blikveld houdt. Dat we een leger nodig hebben zal niemand betwisten, dat dit leger wapens behoeft evenmin, maar het kopen en verkopen van die bommen en granaten: doe dat maar liever in een congrescentrum in een andere stad.

En dus nam de raad twee moties aan: eentje die wethouder Kajsa Ollongren de opdracht gaf om wapenbeurzen voortaan uit de RAI te weren en een andere om de aandelen van de gemeente in het congrescentrum te ­verkopen, om 'niet medeplichtig te zijn aan de organisatie'.

Twee opdrachten die met elkaar botsen: juist door het aandeelhouderschap kan de gemeente invloed uitoefenen op het soort congressen dat in de RAI gehouden wordt. En al leverde dat in het verleden bar weinig op, zonder aandelen heb je sowieso niets te zeggen.

De moties kwamen Ollongren goed uit: in het collegeakkoord was al afgesproken om het aantal deelnemingen van de gemeente terug te brengen. De brede weerzin tegen de wapenbeurs bood haar een uitgelezen kans om de RAI met brede instemming van de raad af te stoten. Zo gezegd, zo gedaan.

De PvdA sputterde nog wat ­tegen over het 'verpatsen van het tafelzilver', maar GroenLinks, trouw aan haar pacifistische wortels, was wel klaar met de eigenwijze RAI . "Donder dan ook maar op," zei fractieleider Rutger Groot Wassink. Ratio is even van ondergeschikt belang als het om oorlog en vrede gaat.

Over Tolstoj gesproken. Die schreef in Oorlog en Vrede: 'Iedere regeringsambtenaar denkt dat het door zijn toedoen is dat alles in rustige, onbewogen tijden vlot loopt. Dit gevoel van onvervangbaarheid is zijn grootste beloning voor zijn moeite en inspanning.'

De wereldvrede was weer een stukje dichterbij gebracht, en dat allemaal door toedoen van de Amsterdamse gemeenteraad.

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad. Reageren? r.duin@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden