Column

Republiek Amsterdam: Drukte in Centrum of veiligheid in West

Michiel CouzyBeeld Wolff

Achmed Baâdoud is een man die graag de noodklok luidt. De stadsdeelvoorzitter van Nieuw-West houdt van de schijnwerpers en een noodkreet nu en dan zorgt voor aandacht en politiek gewin. Maar laten we hem niet te kort doen; Baâdoud staat op als hij het gevoel krijgt dat Nieuw-West onrecht wordt aangedaan.

Vorig jaar waarschuwde hij dat zijn stadsdeel dreigt uit te groeien tot een banlieu. Grote woorden, die vooral ergernis opwekten, zeker bij burgemeester Eberhard van der Laan.

Deze week waarschuwde hij in deze krant opnieuw voor de groeiende onveiligheid in Nieuw-West, maar liet hierbij de beladen vergelijking met de achterstandswijken rondom ­Parijs wijselijk achterwege.

Baâdoud sloeg aan op de handhavers die worden vrijgemaakt voor de drukke binnenstad. Van der Laan stelt een team van 140 handhavers samen - zeventig van de politie en zeventig van de gemeente - die de groeiende overlast, criminaliteit en verloedering in het centrum gaat ­aanpakken.

Dit gaat ten koste van hand­having in andere delen van ­Amsterdam. "Voor niets gaat ­alleen de zon op," aldus Van der Laan.

De stadsdelen kampen al met een tekort aan handhavers en moeten nog meer inleveren. Ook het donkeredagenoffensief, bedoeld om de winterse piek aan inbraken tegen te gaan, zal lijden onder de extra aandacht voor de binnenstad.

De gemeenteraad loofde de burgemeester voor de bestrijding van de overlast in het centrum en maakte geen woord vuil aan de offers die andere stadsdelen moeten brengen.

Laat dat maar aan Baâdoud over. "Gekkenwerk," zei hij.

Het donkeredagenoffensief is nota bene begonnen in zijn stadsdeel, dat veel last heeft van inbraken. Door dit offensief nam het aantal inbraken in de winter net een beetje af.

Van der Laan was ook altijd enthousiast over dit offensief. "Het heeft aanzienlijk goede ­resultaten opgeleverd," zei hij in 2014 nog tegen de raad.

Niet alleen Nieuw-West, maar ook Noord en Zuidoost zullen de teruggang merken. In Noord hebben handhavers hun handen al vol aan de jongeren in de Banne en in Zuidoost is de ­criminaliteit bovengemiddeld. En bij de stadsdelen zit al zoveel chagrijn, omdat ze steeds ­minder geld en bevoegdheden hebben.

Dat de burgemeester deze pijnlijke keuze moet maken, heeft, zoals altijd, te maken met geld.

De afgelopen jaren is meer dan tien miljoen bezuinigd op handhaving. Amsterdam is groter en drukker dan vijf jaar geleden, maar moet het met 250 hand­havers minder doen. De burgemeester kan dus niet én de ­bewoners in de binnenstad helpen én de mensen daarbuiten.

De gemeenteraad trok vorige maand drie miljoen extra uit voor handhaving, waarvan een deel naar de strijd tegen de drukte gaat.

Hiervan kan Van der Laan veertig handhavers aantrekken, maar het is onvoldoende om de troepen in lijn te brengen met de drukte en de groei.

De bal ligt bij de gemeenteraad, die moet de portemonnee trekken. Extra handhaving in de drukke binnenstad is terecht, maar het is niet uit te leggen dat het aantal inbraken in Nieuw-West straks weer zal toenemen.

Dat ondermijnt de solidariteit in de stad. Het is én-én.

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden