Republiek Amsterdam: De coalitie viert een besloten feestje

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Het kan niet anders of een van de ambtenaren heeft een pot goud gevonden in de kelders van de Stopera. Hoe is anders te verklaren dat coalitiepartijen VVD, D66 en SP in tijden van bezuinigingen ineens miljoenen op zak hebben voor nieuwe plannen?

Deze week, bij de behandeling van de begroting, stroomden de plannen binnen. De buit werd eerlijk verdeeld. D66 nam het initiatief om de helft, zeven ­miljoen, van de bezuinigingen op de stadsdelen te schrappen.

De naam van de VVD prijkte boven het coalitievoorstel om extra geld uit te trekken voor handhaving en aanpak van zwerfvuil. Totaal: 3,2 miljoen.
D66 mocht pronken met twee miljoen extra voor groen in de stad. De SP kwam met een verlaging van de eigen bijdrage voor hulpbehoevende Amsterdammers.

Het kon niet op.

En de oppositie? Die stond buitenspel. Ze mocht voorstellen van de coalitie ondertekenen, zoals die over de halvering van de bezuinigingen op de stadsdelen. Maar eigen voorstellen? Ho maar.

Het moest een feestje van de coalitie blijven. Andere partijen mochten helpen de slingers op te hangen, maar moesten weg op het moment dat de eerste gasten aanbelden.

GroenLinks kwam met een voorstel om cruiseschepen elders te laten aanmeren en de terminal in de binnenstad te sluiten. Het werd niet omarmd.

De verbazing binnen die partij was dan ook groot toen D66-wethouder Kajsa Ollongren een dag later zelf voorstelde de cruisevaart uit het centrum te weren.

Daar sta je dan.

Het is slim dat de coalitie haar meerderheid in de raad benut. Maar ook oppositiepartijen zijn gekozen door Amsterdammers met wensen, zij verdienen enige ruimte. Dat is ook beter voor de sfeer.

Nog eentje: de SP-motie over de verlaging van de eigen bijdrage in de Amsterdamse zorg was gelijk aan het voorstel dat GroenLinks, PvdA en CDA deze zomer indienden. Toen trok Nelly Duijndam (SP) haar steun op het laatste moment in, omdat de dekking tekortschoot.

Duijndam keerde deze week terug met dezelfde motie en iets meer dekking. De oppositie kon tekenen bij het kruisje. Het voorstel gaat hiermee de boeken in als SP-motie.

"Ongelooflijk," reageerde Femke Roosma van GroenLinks.
Ook bij de PvdA was sprake van verbijstering. Raadslid Sofyan Mbarki had, met CDA, al weken geleden een voorstel ingediend om drie miljoen extra uit te trekken voor handhaving.

Dat kon VVD, als partij van de handhaving, natuurlijk niet over haar kant laten gaan. De liberalen componeerden een eigen voorstel, met één miljoen extra voor handhaving en kregen wél steun van SP en D66. "Een lesje politiek," zei Mbarki beteuterd. Hij had gehoopt op een uitnodiging om mee te doen, maar zo werkt dat niet.

VVD, SP en D66 vertelden ­uiteraard niet dat zij eerder twee miljoen euro hadden bezuinigd op handhaving. Nu het druk en onrustig is in de stad, blijkt de gemeente te weinig handhavers over te hebben om de boel aan
te pakken.

De coalitie komt dus niet met extra geld over de brug, maar herstelt eerder aangebrachte schade. Maar ja, zo'n geluid zou het feestje alleen maar bederven.

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad. Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden