Column

Republiek Amsterdam: Banken? Jaag liever op techbedrijven

Michiel Couzy Beeld Wolff
Michiel CouzyBeeld Wolff

Gefeliciteerd. U woont al een tijdje in een stad die zich heeft afgekeerd van vrijhandelsverdragen TTIP en Ceta. Die zich vrij heeft verklaard van jeugdloon, kernernergie en fossiele brandstoffen. Daar kwam deze week nog een statement bij: Amsterdam is officieel vóór strenge regels die moeten voorkomen dat onze bankiers te hoge bonussen krijgen.

Allemaal voor de bühne natuurlijk, maar de linkse partijen in de gemeenteraad hebben nu eenmaal de behoefte af en toe de spierballen te tonen.

Het statement dat de gemeenteraad woensdag gaf over bonussen was een reactie op uitspraken die wethouder Kajsa Ollongren tot drie keer toe deed in kranten en op de radio. De D66-politica gaat namens de gemeente op jacht naar bedrijven die nu nog zijn gevestigd in Londen, maar vanwege de naderende Brexit verhuisplannen hebben. Ollongren probeert die naar Amsterdam te halen.

Ze krijgt van banken vragen over de Nederlandse bonusregels, want die zijn strenger dan in de rest van Europa.

Banken die in Nederland gevestigd zijn, of hier de meeste activiteiten hebben, mogen een bonus geven van maximaal 20 procent van het jaarinkomen. De EU-regels schrijven een maximum van 100 procent voor.

Voor de goede orde: een bonus van 20 procent is ongeveer 2,5 maandsalaris. Een bankier krijgt dan een dertiende, viertiende en een halve vijftiende maand. Dat is voor niet veel beroepsgroepen weggelegd.

De banken die Ollongren in Londen bezoekt, vinden dit verschil verwarrend. Reden voor de wethouder om te pleiten voor gelijke regels. De linkse partijen reageerden ontzet; bedoelt ze dat Nederland moet kiezen voor de minder strenge Europese ­regels?

Niet helemaal. Ollongren is voor strenge regels, maar vooral voor gelijke regels en het maakt haar niet zoveel uit of dat dan de Nederlandse of Europese zijn.

Echt D66.

Eerlijk gezegd, begrijp ik het probleem niet. Internationale banken met kantoren in diverse landen zijn wel gewend aan verschil in regelgeving. Dagelijkse kost. Sterker nog, voor klanten zoeken ze uit waar de gunstigste fiscale regels gelden. Zo'n bank raakt toch niet in de war als Nederland andere bonusregels hanteert dan België of Duitsland?

Bovendien: een beetje bank laat zich toch niet kisten door een strenger bonusregime? Die stelt een leuk aandelenpakket samen voor de grootste talenten, of verhoogt hun salaris.

Het verbaast mij dat Ollongren zoveel belang hecht aan de banken en hun gedoetjes. Het is terecht dat ze bedrijven uit Londen naar Amsterdam probeert te lokken. Dat is goed voor de werkgelegenheid.

Maar banken zijn allang geen banenmotor meer. Sterker nog, ze ontslaan duizenden werknemers tegelijk. De opkomst van internetbankieren speelt hen parten en snelle, opkomende technologiebedrijfjes gaan er met de werkgelegenheid vandoor. Zoals het Amsterdamse Adyen, dat de wereld verovert met zijn betaalsysteem. Niet voor niets stapt CDA-coryfee Joop Wijn over van ABN Amro naar Adyen; die weet waar de beste kansen liggen.

Ollongren kan zich in Londen beter richten op deze vernieuwende bedrijven. Die hebben de toekomst. En ze zeuren niet zo snel over bonusregels.

Politiek verslaggevers Roelf Jan Duin en Michiel Couzy belichten beurtelings op zaterdag in 'Republiek Amsterdam' een politiek onderwerp uit de stad.

Reageren? m.couzy@parool.nl

null Beeld Steen
Beeld Steen
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden