Reptielenman Ferry P. aangehouden in onderzoek drugshandel

Bij de invallen in drugspanden deze week is ook reptielenman Ferry P. (47) aangehouden. Twee van zijn alligators hielden de wacht. Hoe is het nu met de dieren?

Ferry P. met zijn krokodillen in 2010. Beeld Marc Driessen
Ferry P. met zijn krokodillen in 2010.Beeld Marc Driessen

P., bekend onder de artiestennaam Ferry Torrez, reist al tientallen jaren als een showman door het land met alligators, vogelspinnen en wurgslangen. Hij treedt regelmatig op in televisieprogramma's.

Hij werd gearresteerd in een onderzoek naar grootschalige drugshandel en zit nog vast. Bij invallen in zeven panden vond de politie deze week een grote hoeveelheid synthetische drugs en 300.000 euro contant geld, in een ruimte waarin ook twee forse alligators werden gehouden.

Kus op hun snuit
Grote vraag voor dierenliefhebbers, nu P. is aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de productie en handel in drugs: wie neemt de zorg voor zijn twee alligators over?

Want P. zorgde al lang voor de beesten en had daarmee ruime ervaring. Een citaat uit een interview met de Amsterdamse krokodillenman: "Krokodillen pak ik op, ik laat ze bovenop me liggen en ik geef ze een kus op hun snuit. Dat is niet zonder risico. Vroeger legde ik mijn hoofd in hun bek. Twee keer kwam ik tussen de kaken."

Voldoende eten
De verzorging is niet zonder risico, vertelt Rob Dumont van de reptielenopvang in Zwanenburg. "Krokodillen zijn niet gevaarlijk, zolang je weet wat je doet. De dieren hebben goede verzorging nodig. Ze zijn dol op kip, maar daar kunnen ze niet van leven. Een rollade heeft meer voedingswaarde, daar kunnen ze even op vooruit. Vaak krijgen ze ook een vitaminesupplement ingespoten."

Het gaat om meer dan voldoende eten, vervolgt Dumont. "Je moet elke dag iets aan onderhoud doen. Ze hebben warmte en water nodig. Je kunt ze niet zomaar een week ergens alleen laten zitten."

Opgepast, alligators
Een bordje met 'beware of alligators' hangt aan de groene loods, in de tuin staat een porseleinen alligatorbeeld. Sporen van een inval zijn zichtbaar: verbogen ijzer. Hier, op het woonwagenkamp in Amsterdam-Oost, woont Ferry P.. Hij is mogelijk eigenaar van de dieren die de drugs van O. bewaakten. De buren willen geen commentaar geven op de verdenking van Ferry. “De honden raken opgefokt van alle pers. We weten niks,” zegt een van de bewoners.

Het houden van krokodillen is in Nederland toegestaan en daarom zijn de beesten van P. niet in beslag genomen. Ze blijven in hun hok en de politie heeft bekenden van Ferry P. gevraagd een oogje in het zeil te houden. "Gek genoeg is ook de handel legaal," zegt Dumont. "Er zijn winkels en beurzen waar hele jonge dieren voor tachtig euro worden aangeboden. Ze groeien daarna door tot een lengte van anderhalf tot twee meter."

Beter een slang
De Amsterdamse politie maakte vrijdag bekend dat de dieren mogelijk een functie hadden als bewaker van het geld en de drugs die in het binnengevallen pand waren opgeslagen. Reptielendeskundige Walter Getreuer kan zich dat moeilijk voorstellen. "Het lijkt mij waarschijnlijker dat de dieren daar gewoon werden gehouden. Als je mensen wilt afschrikken, kun je beter een slang nemen dan een krokodil. Een krokodil doet niet veel."

Zijn bewijs: een koppel diamantratelslangen dat hij ooit aan de Bijenkorf in Rotterdam uitleende toen daar in de etalage een verzameling kostbare diamanten was uitgestald. "Er is er niet een verdwenen."

De krokodillen die het geld bewaakten. Beeld Politie
De krokodillen die het geld bewaakten.Beeld Politie
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden