Rentefeest spaarbanken grotendeels voorbij

MoneYou, dat in navolging van de failliete IJslandse bank Icesave vorig jaar de rente boven de vijf procent dreef, verlaagde deze week voor de twee keer zijn rente. Foto ANP Beeld
MoneYou, dat in navolging van de failliete IJslandse bank Icesave vorig jaar de rente boven de vijf procent dreef, verlaagde deze week voor de twee keer zijn rente. Foto ANP

AMSTERDAM - Het rentefeest voor de sparende consument is alweer grotendeels voorbij. Op vrijwel alle internetspaarrekeningen is de rente flink onder de vijf procent gezakt.

MoneYou, dat in navolging van de failliete IJslandse bank Icesave vorig jaar de rente boven de vijf procent dreef, verlaagde deze week voor de twee keer zijn rente. Sparen levert daar nog maar 4,5 procent op. Alleen Ohra biedt nog vijf procent, maar daar mag de spaarder slechts 250 euro per maand inleggen. Prijsvechter NIBC Direct heeft zijn prettige rente van 5,1 procent ook allang weer teruggeschroefd tot 4,8.

Het spaarfeestje van de banken is beëindigd door de Europese Centrale Bank (ECB). Die verlaagde twee weken geleden het rentetarief voor banken die bij haar geld lenen van twee naar anderhalf procent, het laagste niveau sinds bancaire invoering van de euro in 1999.

De spaarrente ligt op dit moment drie procent hoger dan de ECB-rente. Dat komt doordat banken vanwege de kredietcrisis nauwelijks aan geld kunnen komen. Zij hebben de spaarder hard nodig. In normale tijden ligt de spaarrente hooguit één procent boven de ECB-rente.

ING scheept klanten met een Plusrekening af met één procent. ABN Amro doet het niet veel beter met twee procent op de Eurostylerekening.

ING en haar voormalige dochter Postbank verlaagden het rentetarief van een reeks spaarrekeningen voor de gewone man de afgelopen jaren gestaag. Dat konden zij zich veroorloven, omdat zij merkten dat relatief weinig klanten wegliepen.

Nu er steeds meer spaarders wakker worden, kan ING wijzen op twee 'geheime' webspaarrekeningen, waarvoor de bank tot nog toe geen reclame maakt. De Profijtrekening biedt 4,5 procent rente, maar heeft als nadeel dat de inleg minimaal een halve ton moet zijn.

Daarnaast is er de Toprekening, die 3,75 procent biedt, en geen lastige minimuminleg of opnameboetes kent. De hoogste rente biedt de Anadolubank, met 4,95 procent op een rekening met als enige beperking een minimuminleg van honderd euro. (MARC LAAN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden