Rentebesluit maakt geen indruk op Wall Street

NEW YORK - Wall Street kon de koerswinsten woensdag in het laatste deel van de handel weer inleveren na het rentebesluit van de Federal Reserve. De Fed liet de rente zoals verwacht onveranderd en benadrukte dat het de goede kant op gaat met de economie. Dit nieuws zat volgens beurshandelaren al in de aandelenkoersen verdisconteerd, waardoor beleggers overgingen tot winstnemingen. Aanvankelijk gingen de beursgraadmeters omhoog, gesteund door meevallende cijfers over de inflatie en de Amerikaanse huizenmarkt.

De Dow-Jonesindex van dertig toonaangevende fondsen stond met nog een half uur handel te gaan 0,1 procent lager op 10.447 punten. De breder georiënteerde S&P 500-index klom 0,2 procent tot 1110 punten. De technologiebeurs Nasdaq ging ook 0,2 procent vooruit tot 2204 punten.

Enkele uren voor het slot maakte de Fed bekend dat het belangrijkste rentetarief in de Verenigde Staten onveranderd blijft op bijna 0 procent. Het Amerikaanse stelsel van centrale banken ziet meer lichtpuntjes voor de economie. De economische activiteiten blijven aantrekken en de verslechtering van de arbeidsmarkt neemt af. Ook de Amerikaanse huizenmarkt laat volgens de centrale bankiers tekenen van herstel zien. Het Amerikaanse bedrijfsleven is minder terughoudend geworden met het doen van nieuwe investeringen.

Inflatie
Voor de opening van de beurs werd bekend dat consumenten in november 0,4 procent meer voor goederen en diensten betaalden dan in oktober. De inflatie was daarmee gelijk aan de gemiddelde verwachting van analisten. Dinsdag werden beleggers opgeschrikt door een onverwacht forse stijging van de producentenprijzen over oktober. Dat zorgde voor onzekerheid over de ontwikkeling van de inflatie.

Ook werden beleggers getrakteerd op gunstige cijfers over de Amerikaanse huizenmarkt. Het aantal in aanbouw genomen woningen is in november met 8,9 procent gestegen ten opzichte van oktober. Dat was de sterkste stijging sinds mei van dit jaar. Op jaarbasis werd een begin gemaakt met de bouw van 574.000 woningen.

Intel
Chipgigant Intel was de gehele dag een opvallende daler. Het aandeel bezette de laatste plek in de Dow met een 1,8 procent lagere koers. Dat werd veroorzaakt door het nieuws dat de kartelautoriteit, de Federal Trade Commission (FTC), het concern heeft aangeklaagd wegens het misbruiken van zijn machtspositie om zijn concurrenten buitenspel te zetten. Aluminiumconcern Alcoa stond bovenaan bij de de grote fondsen met een winst van 1,5 procent.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,4520 dollar tegen 1,4570 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. (ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden