Renske Kastelein en Gerda Hahn: Elk vooroordeel dat ik ooit had, is nu weg

Renske Kastelein en Gerda Hahn restaurant Freud. Foto Jan van Breda Beeld
Renske Kastelein en Gerda Hahn restaurant Freud. Foto Jan van Breda

DE VERKIEZING VAN DE AMSTERDAMMER VAN HET JAAR

Renske Kastelein en Gerda Hahn zijn de oprichters van restaurant Freud, waar uitsluitend mensen werken met een psychiatrische achtergrond.

Het eten in restaurant Freud is krankzinnig lekker. Maar wel graag reserveren, anders wordt het een gekkenhuis. En om er te werken moet je wel goed gek zijn.

Slogans als deze krijg je al snel als in een zaak uitsluitend mensen werken met een psychiatrische achtergrond.

Psycholoog Renske Kastelein (Amersfoort, 1960) en kookdocent/kunstenares Gerda Hahn (Arnhem, 1954 - met bril), buren, zaten op Koninginnedag 2005 op het bankje voor hun huis, in de zon, wijntje erbij. En daar ontstond het idee van restaurant Freud, een werkplek waar psychiatrische patiënten opnieuw regie over hun leven krijgen, vriendschappen sluiten, midden in het leven staan, trots zijn op zichzelf.

Iedereen - komt weer zo'n makkelijke grap - verklaarde hen voor gek. Maar in april 2007 opende restaurant Freud de deuren in de Spaarndammerstraat en dit jaar kwam daar aan de overkant van de straat een lunchcafé bij. Bij Freud, dat is opgezet onder de paraplu van welzijnsorganisatie Roads/Arkin, werken inmiddels zeventig mensen, niet alleen in de keuken en de bediening, maar ook op de administratie, de inkoop en de schoonmaak. Allen met een geschiedenis van schizofrenie, angststoornissen, depressies.

Alleen in de eerste week wilde een klant nog wel eens aan een ober vragen: ''Waar heb je dan last van?''
''Daar komt u nog wel achter vanavond,'' antwoordde die dan.

Renske Kastelein: ''In deze maatschappij zijn we niet gewend aan mensen die een beetje anders zijn.''

Gerda Hahn: ''Een ziekte in het hoofd is niet zichtbaar. Dat vinden mensen enger dan een fysieke aandoening.''

En zo werkt restaurant Freud louterend voor alle partijen. Het personeel krijgt het leven weer wat op de rit en het Amsterdamse horecapubliek ervaart dat mensen met psychiatrische ziekte heus niet meteen met een bijl lopen te zwaaien.

Hahn: ''Net als ieder mens willen ze graag werken en hun talenten gebruiken. Ze kunnen bijvoorbeeld een fantastische avond verzorgen met fantastisch eten.''

De klanten van Freud komen hier voor de goede zaak, maar het is ook nog een prima tent. Het Freudiaanse eten wordt gemaakt met biologische ingrediënten, seizoensgebonden groente, duurzame vis, verantwoord vlees, het biologische brood wordt in houtovens gebakken.

Ook de inrichting heeft alles behalve een GGZ-uitstraling. De kleding van de koks en de bediening is van Chaud Devant, het servies van Maxwell & Williams, de muurschildering van Jolanda Muilenburg en de stoelen van Arne Jacobsen.

Kastelein: ''Klanten komen hier niet omdat de mensen zielig zijn.''

Hahn: ''Want ze komen allemaal terug voor het lekkere eten.''

Kastelein: ''Passie voor eten. Daar is het bij ons mee begonnen.''

Hahn: ''En ook passie voor, ja toeval, psychiatrische patiënten. Elk vooroordeel dat ik ooit had, is nu weg. Ik benader mensen als mensen.''

Ze hopen meteen een voorbeeld te zijn voor andere werkgevers. Laten zien dat het werkt. Kastelein: ''Komen ze wel opdagen, wordt ons vaak gevraagd. Opdagen? We moeten ze afremmen. Ze staan al een uur voordat de deur opengaat op de stoep.''

Hahn heeft een nieuwe slogan. Restaurant Freud: de normaalste zaak van de wereld. (HANS VAN DER BEEK, FOTO JAN VAN BREDA)

Terug naar de verkiezing.

Bekijk ook het portret van Renske Kastelein en Gerda Hahn op at5.nl

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden