Renovatie Oostlijn duurt acht maanden langer dan gepland

Door onvoorziene problemen laat de voltooiing van de renovatie van de 40-jaar oude metrolijn acht maanden langer op zich wachten. Onder de Oostlijn vallen metrolijnen 53 en 54.

Artist impression van het vernieuwde station Van der Madeweg Beeld Group A
Artist impression van het vernieuwde station Van der MadewegBeeld Group A

Eind 2016 werd al duidelijk dat de renovatie fors langer zou gaan duren, maar toen was nog niet duidelijk hoelang dan precies. Uit een brief van wethouder Pieter Litjens van Verkeer en Vervoer aan de raadscommissie Infrastructuur en Duurzaamheid blijkt maandag dat dit acht maanden gaat worden.

De renovatie van de Oostlijn, waaronder zowel metrolijn 53 als 54 wordt gerekend, heeft vooral als doel meer licht en ruimte te brengen in de donkere stations.

Extra werk
De vertraging heeft een aantal redenen. Allereerst is er de vondst van de schadelijke stof chroom-6 in de verf die gebruikt is op de metalen objecten van de Oostlijnstations. Daarnaast moest een alternatieve methode gebruikt worden voor het verwijderen van een anti-graffiticoating zonder het onderliggende beton te beschadigen, die meer tijd kost.

Verder was er extra werk gemoeid met de renovatie vanwege onverwachte zaken als betonrot. Tenslotte had de aannemer te kampen met een financiële herstructurering, wat van invloed is op de prestaties.

Kosten
In de nieuwe planning worden minder stations tegelijk aangepakt. Een team van onafhankelijke experts heeft deze planning als realistisch beoordeeld, maar stelt ook dat zich nieuwe problemen kunnen aandienen, waarop in de planning geanticipeerd zou moeten worden.

De extra werkzaamheden brengen ook extra kosten met zich mee, die momenteel berekend worden. Voor de metroreiziger heeft de vertraging geen verdere consequenties dan de tijdelijke sluiting van bepaalde metro-ingangen.

Eerder waren verschillende stations, zoals Gaasperplas, enige tijd afgesloten vanwege de renovatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden