Renovatie Leidseplein van start

De renovatie van het Leidseplein en omgeving gaat maandag van start. De grootschalige vernieuwing kost 70 miljoen euro en is pas in 2021 klaar.

Artist impression van het toekomstige Kleine-Gartmanplantsoen. Beeld Gemeente Amsterdam
Artist impression van het toekomstige Kleine-Gartmanplantsoen.Beeld Gemeente Amsterdam

De negentig jaar oude Leidsebrug wordt als eerste onder handen genomen. Vanaf maandag is de brug gesloten en worden de bouwhekken geplaatst. Auto's en bussen worden omgeleid, trams kunnen de brug nog wel passeren. Voetgangers en fietsers bereiken het plein over een tijdelijke brug.

Dit deel van de verbouwing moet in het voorjaar van 2018 klaar zijn. In dat jaar zullen ook de Stadhouderskade, de Marnixstraat, het terrassenplein en het Leidsebosje onder handen zijn genomen.

Het Leidseplein wordt autovrij; voetgangers krijgen meer ruimte. In zekere zin wordt het een grijs plein: het hele gebied krijgt grijs natuursteen. De taxistandplaats verdwijnt van het plein en verhuist naar de Leidsebrug. Er komt ook een strook voor taxi's langs het Leidsebosje.

Ondergrondse fietsenstalling
Als dit alles af is, begint de bouw van de ondergrondse fietsenstalling op het Kleine-Gartmanplantsoen.

De andere kant van het Kleine-Gartmanplantsoen van de toekomst. Beeld Gemeente Amsterdam
De andere kant van het Kleine-Gartmanplantsoen van de toekomst.Beeld Gemeente Amsterdam

In 2012 leek het er nog op dat het plan voor de stalling zou sneuvelen, maar een jaar later werd alsnog besloten om de fietsen zo weg te werken en een voetgangerswalhalla te creëren.

De stalling moet ongeveer tweeduizend fietsen herbergen. Op straat komen 1.020 plekken voor fietsen en 360 plekken voor brom- en snorfietsen. In november 2015 werden de eerste voorbereidingen getroffen: het Kleine-Gartmanplantsoen veranderde van een groen stukje niemandsland in een enorme fietsenstalling.

De hagedissen op het plantsoen zijn daarom tijdelijk verdwenen. De kunstwerken krijgen een nieuwe plek rond de ingang van de nog te bouwen ondergrondse fietsenstalling. Volgens kunstenaar Hans van Houwelingen wordt het 'een kakafonie van hagedissen'.

De aangekondigde renovatie van het Leidseplein heeft de gemoederen flink bezig gehouden. Americain, DeLaMar en Stadsschouwburg vrezen voor de allure van het plein en ook omwonenden zijn niet onverdeeld enthousiast.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden