Renovatie eerste keus voor IJplein

Renovatie van het IJplein ligt het meest voor de hand, volgens een nieuw besluit van het stadsbestuur. Maar ook sloop is niet uitgesloten, net als het bouwen van extra verdiepingen bovenop de flatjes.

Het stadsbestuur wil renovatie voor het IJplein als uitgangspunt nemen Beeld Carly Wollaert
Het stadsbestuur wil renovatie voor het IJplein als uitgangspunt nemenBeeld Carly Wollaert

Dat heeft het stadsbestuur besloten in een 'principenota' over de buurten rond de Sixhaven in Noord.

In een concept dook vorige maand opeens sloop op als mogelijkheid voor 109 woningen op het IJplein en 20 tot 30 woningen in het Laanwegkwartier.

Bewonersavond
In de definitieve principenota waar het stadsbestuur deze week over heeft besloten, valt het woord sloop niet meer. Op een verhitte bewonersavond maakte wethouder Eric van der Burg (Ruimtelijke Ordening) al bekend dat de plannen voor het Laanwegkwartier op de lange baan worden geschoven. Pas na 2020 buigt de stad zich eventueel over de mogelijkheid hier 200 woningen bij te bouwen.

Voor het IJplein wil de stad al wel dit jaar beginnen met een verkenning van de mogelijkheden. Omdat de pont vaker gaat varen en door de bouw van het nieuwe metrostation Sixhaven komt deze buurt veel centraler te liggen binnen de stad. Vandaar de verkenning van manieren om het gebied waar nu vooral wordt gewoond 'intensiever' te gebruiken.

Bezorgdheid
Daarbij denkt de gemeente hardop aan meer woningen met winkels of andere maatschappelijke functies op de begane grond. Dat kan ook uitdraaien op het 'vervangen' of 'optoppen' van de bestaande bebouwing bij het pontplein. Maar renovatie is dus het 'uitgangspunt'. Daarom wordt begonnen met onderzoek naar de cultuur-historische waarde van het IJplein.

In de buurten rond de Sixhaven ontstond vorige maand grote bezorgdheid over de mogelijke sloopplannen. De 20 tot 30 woningen aan de Laanweg zouden moeten wijken voor een fietspad naar een nieuwe fietsbrug over het Noordhollandsch Kanaal. Nu concludeert het stadsbestuur dat de plannen voor het Laanwegkwartier geen haast hebben, ook al omdat die brug wat zuidelijker komt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden