Renovatie beschadigt paleis opnieuw

AMSTERDAM - Het is de tweede keer dat de Rijksgebouwendienst een restauratie voorbereidt die het paleis op de Dam aantast. Bij de restauratie van het interieur sneuvelde een zeventiende-eeuwse trap voor een lift .

De Rijksgebouwendienst wil binnenkort de gevel van het paleis reinigen. De beheerder van het paleis zegt zorgvuldig te werk te gaan en het paleis geen schade toe te brengen. De Rijksgebouwendienst stelde destijds dat de bakstenen trap bewaard zou worden, maar dat bleek later technisch niet mogelijk te zijn.

Niemand wil commentaar geven. Maar Marten Jan Bok, kunsthistoricus aan de Universiteit van Amsterdam, wijst in het historisch tijdschrift Amstelodamum op risico's van onder meer kleurverandering door reiniging. Monumenten die met verf zijn behandeld, kunnen last krijgen van mosgroei.

Het is in monumentenkringen gebruikelijk minder rekening te houden met eisen van de gebruikers naarmate het belang van een monument groter is. Een ingewijde vermoedt dat de aanstaande troonsoverdracht mogelijk reden is om het paleis een smetteloze uitstraling te geven.

Cruciaal is onderzoek van TNO naar 'veilige reinigingstechnieken'. De rapporten zijn geheim, maar door de Rijksgebouwendienst en de rijksbouwmeester samengevat in 'een essay', De gevels van het koninklijk paleis op de Dam. Het essay is alle openbare informatie die het rijk geeft. Zelfs de adviseurs van Bureau Monumenten en Archeologie op dit gebied, onder wie architectuurhistoricus Pieter Vlaardingerbroek, moesten het aanvankelijk zonder het essay doen.

Vlaardingerbroek schreef in 2008 in Amstelodamum dat architect Jacob van Campen het stadhuis ontwierp naar voorbeeld van het paleis van Salomo. Essentieel aan het oudtestamentische oermodel waren perfecte natuurstenen gevels. Die waren zo gaaf gehouwen uit zulk perfect zandsteen dat verven niet noodzakelijk werd geacht.

Dit uitgangspunt werd eeuwen door de Amsterdamse bestuurders gerespecteerd. Dat komt doordat zij volgens deskundigen meenden dat Van Campen het zo bedoeld had. Die heeft zich wel gerealiseerd dat het gebouw er in de loop van de tijd anders uit zou zien. (TON DAMEN)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden