Remzi is op zoek naar erkenning na jeugd in instellingen

De 22-jarige Remzi Cavdar, die zijn jeugd doorbracht in instellingen, wil erkenning dat hij ten onrechte tussen verstandelijk gehandicapten is geplaatst. Gisteren was het hoger beroep. Maar het woord 'spijt' viel nog steeds niet.

Remzi Cavdar, bijna twee jaar geleden. 'Ik denk veel aan het verleden en wil het graag afsluiten.'Beeld Dingena Mol

Remzi Cavdar heeft geen onredelijke wens. Hij is als kind van zijn vierde tot veertiende door de William Schrikker Stichting in een jeugdinstelling voor verstandelijk gehandicapten geplaatst. Hij heeft zich daardoor nooit goed kunnen ontwikkelen, want hij is immers zelf niet gehandicapt. Zijn jeugd, zo stelde hij bij het hof, is hem hierdoor afgenomen.

Hij smeekte gisteren bijna om erkenning van de stichting dat ze een fout heeft gemaakt. Maar de tegenpartij hield zijn mond dicht. Cavdar heeft namelijk in hetzelfde juridische proces om schadevergoeding gevraagd.

Schulden
In 2014 spande Cavdar een rechtszaak aan tegen de stichting, maar de rechter oordeelde toen dat deze niets kan worden verweten. Cavdar blijft volharden, want hij wil de zaak graag afsluiten en aan een nieuw leven beginnen.

Het hof nam de tijd om zich in Remzi's verhaal te kunnen verdiepen. 'Ik kon niet met de andere kinderen in de gesloten inrichting communiceren omdat ze gehandicapt waren. Er was geen interactie of een diepgravend gesprek. De een smeerde poep aan de muren, de ander speelde de hele dag met zijn geslachtsdeel,' zegt Remzi, die onlangs gestopt is met zijn ict-opleiding aan het hbo. Hij is een tijdje depressief geweest en heeft schulden opgebouwd doordat zijn ict-bedrijfje niet lekker liep.

Levensboek
De stichting op haar beurt zegt dat ze Remzi altijd zo goed en zorgvuldig mogelijk hebben geprobeerd te begeleiden en dat hun niets verweten kan worden. 'Toen hij ruim een jaar oud was, had hij een forse achterstand. Het AMC stelde dat hij zwakzinnig was. Samen met de ouders is een plan van aanpak gemaakt en is Remzi in een gehandicapteninstelling geplaatst,'aldus advocaat Angelique van Vliet van de stichting.

Vanwege de complexe problematiek was plaatsing in een pleeggezin niet mogelijk. Na een nieuwe IQ-test, waarbij Remzi een gemiddelde intelligentie scoorde, ging hij door naar een andere instelling, voor jongeren met gedragsproblemen.

Het hof probeerde beide partijen tot elkaar te laten komen. Het voorstel was om onder begeleiding van een onpartijdige orthopedagoog met elkaar om de tafel te gaan zitten en de zaak eens goed uit te praten. 'Bekijk dit los van de aansprakelijkheidskwestie en maak een levensboek. Waarom zijn bepaalde keuzes destijds gemaakt?' opperde raadsheer G. van der Reep.

Dialoog
Remzi Cavdar greep het aanbod met beide handen aan. Maar manager Henri Verbruggen van de William Schrikker Stichting zag een addertje onder het gras. 'Er ligt een kapmes op tafel. Een kapmes van verwijtbaarheid. Stel dat de deskundige Remzi gelijk zou geven. Er ligt wel een eis van onrechtmatig handelen. Dan kan hij alsnog een schadevergoeding indienen.'

Maar Remzi, bijgestaan door advocaat Richard Korver, wil allereerst gerechtigheid. En excuses. 'Dat ze zeggen: we hebben het fout gedaan. Ik denk veel aan het verleden en wil het graag afsluiten.'

Van Vliet: 'Remzi's leven is een triest verhaal. Zijn leven is moeilijk geweest en zijn verdriet is begrijpelijk. Maar alle teleurstelling richt hij nu tegen de stichting. We staan wel open voor dialoog, maar niet voor een vergoeding.'

Het Amsterdamse gerechtshof verwacht op 19 april met een uitspraak te komen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden