Remco van Leen nieuwe zenderdirecteur SBS na vertrek Peter Lubbers

Remco van Leen gaat aan de slag als zenderdirecteur bij SBS Broadcasting. In die functie is hij verantwoordelijk voor de zenders SBS6, Veronica, Net5 en SBS9. Hij volgt Peter Lubbers op, die al langer op de schopstoel zat.

Remco van Leen komt over van Avrotros, waar hij Mediadirecteur was. Beeld Nico Kroon
Remco van Leen komt over van Avrotros, waar hij Mediadirecteur was.Beeld Nico Kroon

Eind mei kwamen de eerste berichten dat het rommelde tussen Lubbers en SBS-aandeelhouder John de Mol naar buiten. Lubbers had als tv-directeur de zeggenschap over welke programma's bij de SBS-kanalen worden uitgezonden, maar stuitte veelvuldig op verzet van De Mol en uitgeverij Sanoma.

Een voorbeeld: Lubbers zou geen heil hebben gezien in het satirische poppenprogramma Wat een Poppenkast!, dat ook volledig flopte, maar De Mol zette diens idee toch door. Het programma kwam bovendien uit de productiestal van Talpa, dat eigendom is Van de Mol.

Tegenvallende kijkcijfers
Een patstelling volgde: Lubbers was de bemoeienis van bovenaf beu, terwijl De Mol en Sanoma hem verantwoordelijk hielden voor de tegenvallende kijkcijfers. En dus bleek een vertrek onvermijdelijk.

Peter de Mönnink, CEO van SBS Broadcasting en Sanoma Nederland en België: "Met Remco van Leen halen we een zeer ervaren mediaman in huis. Iemand die weet wat het is om gericht op de consument de juiste content via de juiste kanalen te verspreiden, een cruciale plek in het steeds meer crossmediale en sterk veranderende tv-landschap."

Nieuwe stap
De Mönnink bedankt Peter Lubbers voor bewezen diensten. "Mede dankzij zijn visie heeft onze zendergroep een steviger positie opgebouwd in marktaandeel en een duidelijker profiel gekregen. Inzichten die wij graag gebruiken bij het bouwen van onze toekomst."

Van Leen komt over van Avrotros, waar hij de afgelopen jaren de functie van Mediadirecteur vervulde, verantwoordelijk voor televisie, radio en online. "Na twaalf jaar Tros en Avrotros ben ik toe aan een nieuwe stap. Het voelt alsof ik op mijn hoogtepunt vertrek. Ik heb zin om mijn jarenlange ervaring in te gaan zetten bij SBS en kijk ernaar uit om aan de slag te gaan in een nieuwe omgeving," meldt hij in een persbericht.

Zowel Lubbers als SBS wilde desgevraagd niet ingaan op de breuk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden