Rembrandtplein moet gevoel van festivalterrein krijgen

Om geweldsincidenten en overlast te verminderen moet het Rembrandt­plein meer het gevoel van een festivalterrein krijgen, blijkt uit nieuwe maatregelen.

Een 'brandingsstrategie' moet de uitstraling van het plein verbeterenBeeld Maarten Brante

Zo is het vanaf eind deze maand niet meer toegestaan fietsen en scooters op het plein te parkeren, waardoor het plein een rustigere uitstraling moet krijgen.

De fietsenrekken worden verplaatst naar de omliggende straten. Ook komen er binnenkort bij de toegangswegen naar het plein lichtprojecties die het gebied moeten markeren als uitgaansgebied.

Daarmee moet het publiek zich meer gaan gedragen als op een festival: als dat terrein wordt betreden weet de bezoeker meteen wat wel en niet mag. Zo wordt mensen gevraagd rekening te houden met de bewoners in de omliggende straten.

Ander publiek aantrekken
De maatregelen maken onderdeel uit van het pilotproject 'Gastvrij en Veilig Rembrandt- en Thorbeckeplein', dat 1,5 jaar geleden is gestart. Sindsdien is het plein in de weekendnachten al afgesloten voor verkeer, zijn er hosts op het plein, is er extra handhaving en een meldingsapp voor bewoners.

Binnenkort wordt ook de nieuwe 'brandingsstrategie' zichtbaar, met onder andere een gezamenlijke huisstijl en een socialemediastrategie. Daarmee wil het Rembrandtplein (en het naastgelegen Thorbeckeplein) proberen een ander publiek aan te trekken: de Amsterdammer.

Burgemeester Van der Laan is 'voorzichtig optimistisch' over de eerste resultaten van het project, schrijft hij in een brief aan de raad. In de tweede helft van 2016 waren er 68 geweldsincidenten in de weekendnachten, een daling van 27 procent vergeleken met dezelfde periode twee jaar eerder.

Het aantal overlast­incidenten daalde met 26 procent. Naast ordeverstoringen waren er onder andere problemen met nepdope, wildplassen, vernieling en openbare dronkenschap.

Het Rembrandtplein maakt graag de vergelijking met het Leidseplein: daar ligt het aantal geweldsincidenten in de weekendnachten het afgelopen half jaar juist iets hoger.

Minder incidenten
De cijfers ondersteunen voor Van der Laan de beleving dat het Rembrandtplein op de goede weg is: 'De aanhoudende daling van het aantal incidenten is extra positief als wordt meegewogen dat de drukte in de stad de afgelopen jaren fors is toegenomen, en daarmee ook de druk op het plein.'

Het pilotproject duurt nog 1,5 jaar. Daarbij werkt de gemeente nauw samen met politie, de horeca op het plein, Koninklijke Horeca Nederland en de bewoners.

Top 5 overtredingen

Doordat het toezicht op het Rembrandtplein geïntensiveerd is, zijn er de afgelopen tijd veel meer sancties opgelegd. Naast verkeersovertredingen gaat het vooral om het overtreden van de gemeentelijke geboden zoals vastgelegd van de Algemene Plaatselijke Verordening.

Dit zijn top 5 overtredingen in het afgelopen jaar:

1. Wildplassen (301 keer)
2. Alcohol nuttigen in alcoholverbodsgebied (104 keer)
3. Slapen op de weg (41 keer)
4. Bedelen (33 keer)
5. Aangebroken flessen drank in bezit (91 keer).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden