Rembrandtpark krijgt een facelift

Het Rembrandtpark wordt opnieuw ingericht. Met een mooie ingang, een stadsboerderij en een groot speelgebied voor kinderen moet het park in 2018 een nieuwe start maken.

Nouschka van der Meijden
Wilgen in het Rembrandtpark Beeld Parool
Wilgen in het RembrandtparkBeeld Parool

Fiets over de Jan Evertsenstraat en je kunt amper zien dat zich achter die paar bomen een park van 45 hectare uitstrekt. Eigenlijk kent het park nu alleen maar paadjes en weggetjes die vanaf de straten naar het groen leiden. Zonde, vindt de gemeente.

In het plan dat deze week aan de buurtbewoners van het park is gepresenteerd, staat dan ook een zogenoemde parkallee. De brede stoepen en weg naast de Hogere Hotelschool zullen plaatsmaken voor een duidelijke ingang, zoals de meeste parken in de stad die hebben. Daarachter strekt zich een pad uit met aan weerszijden roodbladige bomen die het hele jaar blad zullen hebben. Het wordt de rode loper die de bezoeker naar binnen moet lokken.

Volière met vogels
De entree is slechts een van de plannen die de gemeente voor ogen heeft om van het Rembrandtpark een aangenamere plek te maken. Neem de rode loper en je komt straks op het bloemenplein terecht met open uitzicht over het park en de paardenweide. Midden op het plein staat een volière met verschillende vogels.

Langs het plein moeten de schoolwerktuinen, de kinderboerderij en de heemtuin een architectonisch geheel vormen onder de noemer 'stadsboerderij'. Het is er nu nog een ratjetoe waar fietsers vrij doorheen crossen. Straks worden de fietsers via andere paden omgeleid, zodat tuiniers, kinderen en dieren vrij spel hebben.

De heemtuin, een gebied voor bijzondere planten, dat in de praktijk eerder een wildernis is, wordt een plek waar kinderen in de natuur op klimtoestellen kunnen spelen.

Het water rond de schoolwerktuinen staat nu stil, is troebel en stinkt. Door de gracht uit te baggeren en een pomp te plaatsen gaat het water weer stromen.

Rondje hardlopen
Ook moeten hardlopers in de toekomst een rondje kunnen rennen, in plaats van alleen heen en weer te lopen langs het pad van de Cornelis ­Lelylaan naar de Jan Evertsenstraat.

Het werk aan het park valt binnen de wens van de gemeente om het aangrenzende Nieuw-West meer bij het Amsterdam binnen de Ring te betrekken en van de Jan Evertsenstraat een drukkere winkelstraat te maken. De gemeente verwacht dat het aantal bewoners in Nieuw-West toeneemt.

De laatste details worden in het najaar door de gemeente vastgelegd. Daarna kunnen de werkzaamheden aan het park eind 2017 of begin 2018 beginnen.

null Beeld Het Parool
Beeld Het Parool
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden