Update

Rembrandthuis trekt ontslag in

Het museum, waar Rembrandt tussen 1639 en 1658 woonde, is een populaire pleisterplaats voor toeristen in Amsterdam. Foto ANP/Juan Vrijdag

AMSTERDAM - Het Rembrandthuis komt terug op zijn beslissing conservator Bob van den Boogert te ontslaan. Pauline Kruseman, oud-directeur van het Amsterdams Historisch Museum, gaat het Rembrandthuis adviseren om de onderlinge werkverhoudingen te herstellen.

Van den Boogert werd in oktober op non-actief gesteld. Ten onrechte, vond de Amsterdamse rechtbank afgelopen dinsdag. De rechtbank gaf Van den Boogert op alle punten gelijk en kende hem een schadevergoeding van twee ton toe.

Frank de Grave, voorzitter van de Raad van Toezicht van het Rembrandthuis, beaamt dat financiële overwegingen een rol speelden bij de beslissing om het ontslag in te trekken. ''Het is niet verantwoord voor een klein museum om twee ton schadevergoeding te betalen. Zoveel geld moeten we voor andere dingen gebruiken.'' Van den Boogert mag pas terugkeren als het onderzoek van Kruseman is afgerond. Het advies wordt in de tweede helft van maart verwacht.

Van den Boogert is niet onder de indruk van de knieval van het museum. ''De Raad van Toezicht is herhaaldelijk door mij benaderd voor een gesprek. Maandenlang heb ik niets gehoord. Frank de Grave verschuilt zich steeds achter de dooddoener dat de Raad van Toezicht zich niet met personeelszaken inlaat.'' Hij vreest dat het museum aanstuurt op een nieuwe rechtszaak, waarin zijn ontslag misschien wél wordt goedgekeurd.

Volgens Van den Boogert heeft de Raad van Toezicht ernstig gefaald. ''Noodkreten van collega's nemen ze niet serieus, redelijke verzoeken om contact werden genegeerd, en nu het een grote puinhoop is, komen ze in actie. Ik heb totaal geen vertrouwen meer in de Raad van Toezicht en vind dat alle leden onmiddellijk moeten opstappen.'' Over de keuze van Pauline Kruseman als onafhankelijk mediator zegt Van den Boogert: ''Ik kan met iedereen in de Nederlandse kunstwereld prima overweg, maar uitgerekend niet met mevrouw Kruseman.'' De oud-directeur van het Amsterdams Historisch Museum was volgens Van den Boogert woedend over artikelen die hij enige jaren geleden schreef over de aankoop van Mondriaans Victory Boogie Woogie.

Jan Maarten Boll, voorzitter van de Vereniging Rembrandt en echtgenoot van Kruseman, heeft die aankoop mogelijk gemaakt. Kruseman zou naar aanleiding van die artikelen bij de directeur van het Rembrandthuis zelfs hebben aangedrongen op Van den Boogerts ontslag. (KEES KEIJER)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden