Rem op splitsen panden

AMSTERDAM - De gemeente zal het splitsen van panden van particulieren met goedkope(re) huurwoningen binnen de ringweg A10 nog maar zeer beperkt toestaan. Dit jaar komen panden in slechts vijf stadsdelen voor splitsingsvergunningen in aanmerking.In Oud-Zuid, Centrum en Oud-West mogen helemaal geen panden meer worden gesplitst, waardoor het eigenaren van panden met huurwoningen vrijwel onmogelijk wordt gemaakt hun bezit te verkopen. De beperking geldt niet voor woningcorporaties.

Per 1 september worden voor 4723 woningen splitsingsvergunningen verleend, in Westerpark (630), Zeeburg (554), Bos en Lommer (1224), De Baarsjes (1304) en Oost/Watergraafsmeer (1011).

In de andere stadsdelen gebeurt het dus niet. ''Ik heb daarover ook contact gehad met de stadsdeelvoorzitters,'' zegt wethouder Tjeerd Herrema. ''Ze hebben er geen behoefte aan. In topbuurten, zoals de Pijp, is splitsen ongewenst.''

De laatste jaren zijn elk jaar voor een kleine vijfduizend woningen splitsingsvergunningen verleend, om de woningmarkt in beweging te krijgen. Twee jaar geleden besloot de gemeente echter op de rem te trappen, in verband met de voorstellen van VVD-minister Sybilla Dekker om de markt voor huurwoningen te liberaliseren.

Amsterdam was het met die voorstellen niet eens, mede omdat het aantal goedkope huurwoningen volgens de gemeente dan te sterk zou dalen.

Pieter Joep van den Brink van de Makelaarsvereniging Amsterdam is zeer ongelukkig met het besluit van de gemeente voor gewilde buurten geen splitsingsvergunningen meer te verlenen. ''Dit leidt tot rechtsongelijkheid tussen huiseigenaren in de diverse stadsdelen,'' aldus Van den Brink. ''De vergunningen waren al beloofd en nu de voorstellen van Sybilla Dekker van tafel zijn, behoren die gewoon verleend te worden. Het uitsluiten van stadsdelen is in strijd met wat het vorige college van b. en w. heeft beloofd.''

De politiek reageert verdeeld. VVD en D66 zijn verbaasd. VVD-woordvoerster Pauline Buurma: ''Dit is wel heel mager.'' D66-fractieleider Ivar Manuel: ''Gek dat ze bepaalde stadsdelen erbuiten houden. En corporaties mogen wel splitsen, terwijl particulieren dat niet meer mogen doen.''

Hetti Willemse (PvdA) is blij. ''Alleen wil ik wel dat bij splitsen wordt nagegaan of de eigenaar de huurders wel netjes behandelt.'' Woordvoerder Maarten van der Meer van GroenLinks wil maandag eerst zijn fractie raadplegen voordat hij reageert.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden