Rellen supporters bij tennis in Melbourne

MELBOURNE - Een dertigtal herriezoekers is vanmorgen van Melbourne Park verwijderd. Twee onruststokers werden in de marge van het Australian Open gearresteerd vanwege fysiek geweld. Later ging de strijd buiten verder. Na de partij tussen de Serviër Novak Djokovic en de Amerikaan Amer Delic, van Bosnische komaf, kwam het tot ongeregeldheden.

Djokovic won: 6-2, 4-6, 6-3, 7-6. De titelverdediger bekende veel moeite te hebben gehad met de opslag van Delic. ''Hij is een van de beste serveerders.''

Sinds 2007 is het tijdens de Australian Open geregeld onrustig op en rond de tribunes. Supporters uit het voormalige Joegoslavië vliegen elkaar verbaal in de haren. Al enkele malen leidden de scheldpartijen tot fysiek geweld. ''Het begon nu met wat onvriendelijkheden en eindigde met een stoelengooicompetitie,'' zei politiecommissaris Chris Duthie.

Eén toeschouwer werd geraakt door een rondvliegende stoel. Nadat de politie de relschoppers van het tennispark verwijderd had, kwam het buiten de poort tot een tweede confrontatie.

De politie in Melbourne is de laatste dagen al extra alert, omdat meermalen tennissers uit Servië, Bosnië en Kroatië elkaar treffen in het toernooischema.

Delic had zijn fans, die eerder al verbaal voor rumoer hadden gezorgd, gevraagd zich gedeisd te houden. De amokmakers zijn allen rond de twintig jaar en wonen, niemand uitgezonderd, al hun hele leven in Australië. Ze bezoeken elk jaar het tennistoernooi om hun politieke ongenoegens jegens vroegere landgenoten te laten blijken. Het tennistoernooi wordt gebruikt als een vorm van alternatieve oorlog.

Duthie: ''Ze waren ditmaal moeilijk te herkennen omdat ze geen vlaggen of shirts van hun land droegen. Maar wij blijven scherp.'' (HET PAROOL)

Na de partij tussen de Serviër Novak Djokovic (foto) en de Amerikaan Amer Delic, van Bosnische komaf, kwam het tot ongeregeldheden. Foto EPA Beeld
Na de partij tussen de Serviër Novak Djokovic (foto) en de Amerikaan Amer Delic, van Bosnische komaf, kwam het tot ongeregeldheden. Foto EPA

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden