Rellen bij Occupy-protest New York en Rome

De demonstraties van de wereldwijde Occupy-beweging hebben gisteren tot rellen in Rome en New York geleid. In Rome vielen meer dan 70 gewonden. De politie hield 20 personen aan en nam onder meer knuppels en molotovcocktails in beslag. In New York kwam het op Times Square tot botsingen tussen betogers en de politie. Er viel één gewonde. De politie hield in de gehele stad zeker 74 actievoerders aan.

ANP/Reuters/DPA
Boven en onder: de uit de hand gelopen Occupy-demonstraties in Rome. Beeld getty
Boven en onder: de uit de hand gelopen Occupy-demonstraties in Rome.Beeld getty

In Berlijn ontruimden agenten de Platz der Republik (Plein van de Republiek), het plein voor de Bondsdag. Honderden agenten waren ingezet om de honderden betogers van de Occupy-beweging weg te dragen.

Vooral in Zuid-Europa, dat zwaar getroffen is door de schuldencrisis, werd gehoor gegeven aan de oproep om te demonstreren tegen de macht van de banken, de inhaligheid van bedrijven en de onmacht van politici om de uitwassen van het kapitalisme te bestrijden. In Rome speelde zich een veldslag af. Gemaskerde demonstranten staken auto's in brand en gooiden ramen in. Agenten in een politiebusje dat in brand was gestoken, konden zich ternauwernood redden. Een bijgebouw van het ministerie van Defensie vatte vlam door een brandende auto.

In New York, waar de Occupy-beweging is begonnen, betoogden ongeveer 5000 mensen. Op Times Square, het populaire uitgaansplein van de grootste Amerikaanse stad, was er bijna geen doorkomen aan. Toeristen liepen er tussen betogers. Op het plein werden zeker 45 mensen aangehouden. Elders in de stad hield de politie 24 betogers aan die een gebouw van Citibank wilden binnendringen. De politie kwam in actie na een telefoontje van medewerkers van de bank die zich bedreigd voelden.

null Beeld getty
Beeld getty
null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden