Religulous ***

null Beeld

Regie: Larry Charles
Met: Bill Maher

Als opdruk op T-Shirts is het razend populair: de shitlijst van religies, een soort vergelijkende religieuze spoedcursus. Taoïsme: Shit happens. Katholicisme: Shit happens, because you're BAD. Jehova's getuigen: Knock, knock, shit happens. Hapklare soundbites voor elke religie.

Op even subtiele wijze doorloopt stand-up komiek Bill Maher in Religulous (een samentrekking van 'religious' en 'ridiculous') het religieuze spectrum. Maher maakt zich ernstig zorgen over de hersenspoelende kracht van religie. Hoe kunnen mensen die doordeweeks zo normaal zijn, op zondag geloven dat ze het bloed van Christus drinken? Dus gaat Maher, zelf half joods, half katholiek, op bezoek bij de religieuze trekpleisters, van ultraheilige plaatsen als de Olijfberg, tot amusementsparken als The Holy Land Experience, waar mensen op de foto kunnen met Jezus. Of wat dacht je van het 'historisch correcte' Creation Museum, inclusief uitstalling waarin de mens samenleeft met dinosauriërs. Ook de meest bizarre exemplaren van geloofsbelijders komen aan bod: een ex-homoseksueel, die nu hardnekkig volhoudt dat er geen homo's zijn, hoogstens heteroseksuelen met een 'homoseksueel probleempje'; een man die - met een hoog aantal volgelingen - stellig gelooft de reïncarnatie van Jezus te zijn (hij heet ook Jesus) en een groep vindingrijke orthodoxe Joden die apparaten verzint waarmee de strikte regels tijdens sjabbat omzeild kunnen worden.

Op deze momenten is de samenwerking tussen Maher en regisseur Larry Charles (de maker van Borat) op zijn best. Ze schoppen niet tegen de heilige huisjes, ze walsen er overheen. Op hilarische wijze toont Maher ons de freakshow die religie kan zijn.

Groot minpunt is echter dat Maher op dezelfde ongenuanceerde wijze zijn persoonlijke queeste voortzet. Net zoals bekend is dat Michael Moore bij zijn documentaires nog wel eens creatief knipt en plakt met de interviews, zo zoekt Maher alleen mensen uit die zijn standpunt bevestigen: ofwel echte religieuze debielen, of gelijkgestemden. Zo past Geert Wilders' bijdrage - de Islam is gewelddadig en uit op world domination - precies in zijn betoog. Voor Maher geen grijs gebied: christenen zijn achterlijk, moslims moorddadig. Leuk op een truitje, maar voor bij een documentaire die meer wil dan alleen vermaken..? (BREGTJE SCHUDEL)

Website
Zie ook: Kriterion Sneak Review op Ondergrond.TV

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden