Religiewetenschapper Karen Armstrong krijgt eredoctoraat VU

De Britse religiewetenschapper en schrijver Karen Armstrong (72) ontvangt maandag een eredoctoraat van de Vrije Universiteit (VU).

David van Unen
Armstrong in 2009 tijdens een persconferentie in Duitsland. Beeld epa
Armstrong in 2009 tijdens een persconferentie in Duitsland.Beeld epa

Armstrong wordt onderscheiden om haar, zoals de VU het noemt, 'bijdrage aan het gesprek over de positie van verschillende religies in de samenleving'. Ze krijgt de titel tijdens de opening van het academisch jaar uitgereikt door Manuela Kalsky, bijzonder hoogleraar op de Edward Schillebeeckx-leerstoel.

De auteur trad eind jaren zestig uit als non om zich toe te leggen op studie van de drie grootste wereldreligies. In 1993 brak ze door met De Kwestie God en sindsdien schrijft ze bijna jaarlijks een boek.

Omstreden
De teller staat op 21 boeken die in 45 landen vertaald en goed gelezen werden, maar haar werk is ook omstreden. Het beeld dat ze schetst van vooral de islam is volgens criticasters te rooskleurig. Zo neemt ze het op voor de islamitische wetgeving sharia, die volgens haar gedemoniseerd wordt.

Armstrong is een van de initiatiefnemers van de beweging Charter for Compassion, waarin leiders en denkers uit alle belangrijke wereldreligies bij elkaar komen. Eén van hen is de Nederlandse rabbijn Awraham Soetendorp. Wereldwijd ondertekenden 78 steden (waaronder Rotterdam en Groningen) dat handvest.

Naar aanleiding van het eredoctoraat opent de universiteitsbibliotheek van de VU maandag een expositie over het werk van Armstrong. Die is tot en met 27 oktober te zien in het hoofdgebouw. Dinsdag spreekt Armstrong de lezing 'Is religion really violent?' uit in de Nieuwe Liefde op de Da Costakade.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden