Relaxen in een culinair walhalla

Op de vismarkt van Sydney schulpt de overvloed van de zee over de randen van de ijsbakken: gestreepte bonito's, groene mosselen, barramundi's, enorme tonijnen, blauwe zwemkrabben, het is een feest voor oog en maag. Zoals heel Sydney een culinair feest is. Met dank aan experimentele en losgeslagen chefkoks en mensen als Donna Hay en Bill Granger.

De laatste, een goedlachse blonde surfer-dude met als thuisbasis het beroemde Bondi Beach, heeft maar liefst drie restaurants in de Australische metropool, waarvan hij de eerste al op 22-jarige leeftijd opende. Zijn vis komt van die bubbelende vismarkt, zoals hij de meeste van zijn grondstoffen uit de groeizame omgeving van Sydney haalt. En anders zijn er wel kleine marktjes waar je delicatessen kunt halen, die zijn geïmporteerd door een van de vele nationaliteiten die het land bevolken. Want Australië is een culinair walhalla, dat gekenmerkt wordt door spannende smaakconfrontaties, een losse mengeling van Oosterse ingrediënten en klassieke westerse keuken. En Granger is daar een van de beroemdste vertegenwoordigers van.

Granger, hier ook bekend van zijn eerdere boeken, tv-programma's bij RTL en zijn medewerking aan het blad Delicious, heeft een losse manier van koken. Zoals ook blijkt uit zijn nieuwste boek Relax. Een uitstekend titel, die past bij het karakter van de doorsnee Australiër: 'No worries, mate'.

Relax is een boek dat een beetje een culinair vakantie-uitje uitstraalt. Lekker een beetje buiten barbecueën, picknicken of gewoon met je bordje op schoot op je balkon of terras zitten. Dat is echter vooral de sfeer die uit het boek spreekt: daadwerkelijk flierefluiten in de keuken is het bepaald niet. Want in sommige gevallen moet behoorlijk gewerkt worden.

Toch heeft Grangers keuken een hoog maakbaarheidsgehalte, waarbij het enige probleem de verkrijgbaarheid van sommige ingrediënten zou kunnen zijn. Maar daar moet een beetje thuiskok uit de losse pols wel een oplossing voor kunnen vinden. (JACQUES HERMUS)

Bill Granger, Relax (uitg. Terra, 256 blz., ¿ 24,95)

RECEPT
Valse Frieten
Voor 2 personen
3 grote aardappelen (bijv. Desiree), geschild en in dikke frieten gesneden
2 eetl. olijfolie
Zeezout
3 eetl. geraspte Parmezaanse kaas
1 eetl. fijngesneden verse bladpeterselie
Verwarm de oven voor op 220 graden. Stoom de frieten 7-8 minuten in een stoompan, zodat ze halfgaar zijn. Schep de frieten om met de olijfolie en schik ze naast elkaar op een grote bakplaat. Bestrooi ze met wat zeezout. Bak ze 25-30 minuten in de oven. Bestrooi ze met de helft van de Parmezaanse kaas en de peterselie. Bak ze nog 5-10 minuten tot ze goudbruin en knapperig zijn. Bestrooi de valse frieten vlak voor het serveren met de resterende Parmezaanse kaas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden