Relatief weinig buurtwachten in Amsterdam

In Nederland is de buurtwacht in opkomst. Steeds vaker houden burgers collectief hun omgeving in de gaten. Maar juist in Amsterdam gebeurt dat relatief weinig.

Joost Zonneveld
IN Nederland staan 700 buurtwachten geregistreerd. Beeld HH
IN Nederland staan 700 buurtwachten geregistreerd.Beeld HH

Mensen die elkaar en de politie informeren via whatsappgroepen of door de buurt lopen om een oogje in het zeil te houden. Het komt volgens onderzoeker Vasco Lub, verbonden aan de Erasmus Universiteit, steeds vaker voor. Een inventarisatie bij gemeenten leverde een kleine zevenhonderd geregistreerde buurtwachten op. "Die zijn actief in kleine en grote gemeenten, op het platteland, in achterstandswijken en keurige middenklassebuurten."

Juist in rustige suburbs waar relatief weinig criminaliteit is, kan een enkele woninginbraak al reden zijn om een buurtwacht op te richten. "Er is mensen daar vaak veel aan gelegen hun woonomgeving veilig te houden."

"We zien ook dat in stedelijke centra het aantal buurtwachten minder is. Mensen zijn daar wellicht meer op zichzelf, maar zien afwijkend gedrag ook minder snel als een gevaar. Dat is daar normaler." Dat kan volgens de onderzoeker ook de reden zijn dat juist Amsterdam weinig geregistreerde buurtwachten kent.

Participatiemaatschappij
In achterstandswijken zijn het vaak juist gemeenten of de politie die bewoners wijzen op de mogelijkheid actiever te worden op het gebied van veiligheid en zorg voor de omgeving. "Gemeenten zijn vaak maar wat blij als bewoners zich inzetten voor hun omgeving, dat past in de participatiemaatschappij. Voor veiligheid, een belangrijk maatschappelijk thema, is dat niet anders."

En het heeft effect: wijken met buurtwacht hebben duidelijk minder te lijden onder woninginbraken en dergelijke.

Toch is Lub kritisch: "Het ontbreekt nogal eens aan begeleiding van buurtwachten," zo constateerde Lub tijdens zijn veldwerk in Rotterdam en Tilburg. "Gemeenten zorgen wel voor jassen en portofoons, maar daar blijft het vaak bij."

Grenzen
Lub pleit voor meer andersoortige begeleiding: "Wanneer is echt sprake van een verdachte situatie? Het komt nogal eens voor dat mensen worden aangesproken of achtervolgd die helemaal niks verkeerd doen. Buurtwachten zoeken dan situaties om hun bestaan te legitimeren. Het risico dat een buurtwacht te ver gaat, ligt dan op de loer."

Actieve bewoners zouden getraind moeten worden hoe situaties te herkennen en te leren waar hun grenzen als buurtwacht precies liggen.

Dat buurtwachten zichzelf iets te serieus nemen, komt volgens Lub met name voor in wijken waar juist relatief weinig gebeurt. De rustige middenklassebuurten waar de tolerantie voor ander gedrag laag is en alles wat afwijkt als potentieel gevaar voor de veiligheid van de bewoners wordt ervaren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden