Relatief weinig boeren zijn single

In ons land zijn relatief weinig boeren zonder een partner. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) zondag openbaar maakte, blijkt dat in 2013 'slechts' 15 procent van de Nederlandse boeren tussen de 20 tot 65 jaar vrijgezel was. Bij de overige werkzame personen was dat meer dan 25 procent.

Het festival Boer zoekt Vrouw LIVE (2012). Beeld anp
Het festival Boer zoekt Vrouw LIVE (2012).Beeld anp

Volgens het CBS hebben boeren met grote bedrijven vaker een partner dan boeren met kleine bedrijven. De meeste boeren zonder partner zijn te vinden in de Noordoostpolder en zuidwesten van Friesland.

Bij de overige mensen met werk is 27 procent van de mannen alleenstaand tegenover 25 procent van de vrouwen. 'Hiermee zijn de boeren en boerinnen in ons land duidelijk minder vaak vrijgezel dan in de meeste andere beroepsgroepen', concludeert het bureau.

Boer zoekt vrouw

Boeren zijn gemiddeld ouder dan de overige werkzame personen, stelt het CBS. 'Dit verklaart echter niet het feit dat er naar verhouding minder vrijgezelle boeren zijn. In elke leeftijdsgroep zijn minder vrijgezelle boeren dan bij de overige werkzame personen. In de groep van 20 tot 35 jaar woont 35 procent van de boeren niet samen met een partner, tegenover 42 procent van de overige werkzame personen. Bij de groep vanaf 35 jaar woont 14 procent van de boeren niet samen tegenover 20 procent van de overige werkzame personen.'

Het CBS komt met de cijfers op de dag dat het populaire tv-programma Boer zoekt Vrouw begint. De nieuwe boeren en boerin zijn begin september voorgesteld aan het kijkerspubliek. Vanavond brengt presentatrice Yvon Jaspers 'hun' post bij ze langs.

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden