Relatief veel kankersterfte in Nederland

Bij iets meer dan drie op de tien Nederlanders die in 2015 overleden was kanker de doodsoorzaak. De kankersterfte in Nederland behoort daarmee tot de hoogste in de EU.

null Beeld ANP
Beeld ANP

Alleen in Slovenië is het aandeel sterfgevallen als gevolg van kanker hoger. Het EU-gemiddelde was net iets meer dan een kwart, blijkt uit cijfers van het Europese statistiekbureau Eurostat. Het bureau geeft geen verklaring voor de verschillen.

Volgens het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) is vooral de kankersterfte onder vrouwen in Nederland hoog vergeleken met andere Europese landen. Long-, darm- en borstkanker komen het vaakst voor.

Borstkanker
"Nederlandse vrouwen zijn in de jaren zeventig en tachtig meer gaan roken, vergeleken met veel andere Europese landen. Dat verklaart grotendeels de hoge longkankersterfte," zegt een woordvoerder van het IKNL.

Daarnaast krijgen Nederlandse vrouwen op relatief late leeftijd kinderen. Bovendien krijgen ze minder kinderen vergeleken met sommige andere Europese landen. "Beide factoren dragen bij aan het risico op het krijgen van borstkanker," aldus de zegsvrouw.

Dat darmkanker vaak voorkomt is volgens haar minder goed te verklaren. "Ook in andere landen wordt veel rood vlees gegeten. In Duitsland eten ze toch ook veel worst."

Vertekend
Volgens KWF Kankerbestrijding geven de cijfers een vertekend beeld. "In Nederland is de zorg heel goed georganiseerd, we registreren alles. We weten hier tot op de persoon de diagnose van het soort kanker. Dat is in lang niet alle landen zo,'' aldus een woordvoerder.

Hij wijst er ook op dat Nederlanders steeds ouder worden en daardoor ook vaker kanker krijgen.

Volgens Eurostat lag alleen in Roemenië en Bulgarije het aantal sterfgevallen door kanker onder de 20 procent, in Bulgarije zelfs ruimschoots. In bijvoorbeeld België overleed iets minder dan een kwart van het totaal als gevolg van kanker.

In 2015 overleden 1,3 miljoen mensen in de EU aan kanker. Van de mannen overleed 28,7 procent als gevolg van kanker. Bij vrouwen lag dat percentage bij ruim 22 procent.

Lees ook: Het felle gevecht tegen slecht eten, stilzitten en stress [+]

1,3 miljoen

In 2015 overleden 1,3 miljoen mensen in de EU aan kanker

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden