Relatie met Suriname nog niet beter

De relatie met Suriname gaat nog niet de goede kant op. Dat viel vrijdag af te leiden uit de woorden van minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken na afloop van de ministerraad. Daarin werd wel ingestemd met de benoeming van Ernst Noorman tot tijdelijk zaakgelastigde in Paramaribo.

Desi Bouterse Beeld ANP
Desi BouterseBeeld ANP

Beide landen blijven met elkaar in gesprek. 'Maar ik kan helaas niet zeggen dat er sprake is van een verbetering inhoudelijk in de relatie, want de standpunten wat betreft de positie van president Bouterse zijn aan hun kant niet veranderd en die zijn ook aan de Nederlandse kant niet veranderd', aldus Timmermans.

In april vorig jaar werd de Nederlandse ambassadeur teruggeroepen na het besluit van het Surinaamse parlement om een amnestiewet aan te nemen waardoor de verdachten van de Decembermoorden niet worden vervolgd. Later heeft Den Haag aangegeven graag weer een ambassadeur te willen hebben in de oud-kolonie.

'Nederland is en blijft een rechtsstaat waar de regering uitspraken van de onafhankelijke rechter na een eerlijk proces respecteert. En dat is iets waar de Surinaamse regering geen begrip voor heeft', stelt de minister. 'Op dat punt blijven we dus een stevig verschil van mening houden.'

Timmermans sprak zondag in Chili nog met zijn Surinaamse ambtgenoot Winston Lackin. Dat was de eerste ontmoeting tussen ministers van beide landen in twee jaar. Lackin toonde daar geen interesse in de terugkeer van een Nederlandse ambassadeur. Vorige maand zei hij nog dat de Nederlandse regering eerst maar eens 'meer respect' moest tonen voor president Desi Bouterse en zijn regering voordat hij zal instemmen met een ambassadeur.

Suriname is ook op het niveau van zaakgelastigde vertegenwoordigd in Den Haag. Lackin zei vrijdag geen behoefte te hebben aan een reactie op de benoeming van Noorman. Wel zei hij dat de regering in Paramaribo het verzoek van Nederland om een ambassadeur te mogen sturen in behandeling heeft. 'Die papiermolen draait', zei de Surinaamse bewindsman.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden