Rel om veto tegen blanke korpschef

Ter Horst (foto) is tegen de benoeming van Teun Visscher omdat ze liever een allochtoon of een vrouw op die plaats ziet. Maar sinds haar veto dit weekeinde uitlekte, laait de commotie op. Foto ANP/Valerie Kuypers Beeld
Ter Horst (foto) is tegen de benoeming van Teun Visscher omdat ze liever een allochtoon of een vrouw op die plaats ziet. Maar sinds haar veto dit weekeinde uitlekte, laait de commotie op. Foto ANP/Valerie Kuypers

DEN HAAG - De Tweede Kamer gaat morgen met minister Guusje ter Horst van Binnenlandse Zaken praten over haar ophefmakende veto tegen de benoeming van een blanke korpschef in Zuid-Holland-Zuid.

Ter Horst is tegen de benoeming van Teun Visscher omdat ze liever een allochtoon of een vrouw op die plaats ziet. Maar sinds haar veto dit weekeinde uitlekte, laait de commotie op. Voor en tegenstanders van haar diversiteitsbeleid roeren zich.

Alle politiekorpsen willen meer vrouwen en allochtonen in leidinggevende functies, behalve als hun eigen korps aan de beurt is, vat voorzitter Gerrit van de Kamp van de Algemeen Christelijke Politiebond (ACP) de commotie samen.

De korpsbeheerders hebben met de minister afgesproken 25 procent meer vrouwen en allochtonen op hoge leidinggevende functies te benoemen. Van de twintig korpschefs zijn er nu nog maar drie vrouw. Als er nu weer een blanke man wordt benoemd, halen we die doelstellingen nooit, zei Ter Horst zondag in het actualiteitenprogramma Buitenhof.

Pikant detail was dat het korps Zuid-Holland-Zuid de benoeming al dacht rond te hebben en de Dordtse schouwburg al had gehuurd voor een kennismakingsfeestje.

De twee grootste politiebonden ACP en Nederlandse Politie Bond (NPB) onderschrijven het diversiteitsbeleid van Ter Horst, maar vinden wel dat kwaliteit voorop staat.

Helemaal mee eens, zegt voorzitter Sanne Eichhorn van de Vereniging van Middelbare en Hogere Politieambtenaren (VMHP). Toch kan zij zich niet voorstellen dat er in bijna anderhalf jaar tijd geen geschikte vrouwelijke of allochtone kandidaten voorbij zijn gekomen, want zo lang bestaat de vacature in Zuid-Holland al.

Eichhorn denkt dat veel korpsbeheerders niet openstaan voor de kwaliteiten van vrouwen en andere etniciteiten. ''De meeste korpsbeheerders zoeken naar het oude vertrouwde, en dat is een man afkomstig uit de politiewereld.'' (HET PAROOL)

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden