Update

Rel om 'Duitse' Hans van Baalen

Hans van Baalen en de liberale politicus Eduardo Montealegre (M) staan de pers te woord. ANP Beeld
Hans van Baalen en de liberale politicus Eduardo Montealegre (M) staan de pers te woord. ANP

AMSTERDAM - Nicaragua heeft de Nederlandse Europarlementariër Hans van Baalen excuses aangeboden, na hem te hebben omschreven als 'de vertegenwoordiger van een rotlandje'. Die uitval was donderdag afkomstig van de Nicaraguaanse onderminister van Buitenlandse Zaken Manuel Coronel Kautz, die in woede was ontstoken over het bezoek van Van Baalen aan tegenstanders van het sandinistische bewind.

Coronel Kautz, een vertrouwensman van president Daniel Ortega, verkeerde in de waan dat Van Baalen een Duitser was. Op een persconferentie zei hij daarom allerlei lelijke dingen over Duitsland.

Hij schrok even toen een journalist hem zei dat Van Baalen een Nederlander was, maar herstelde zich snel. ''Dat is nog erger, Duitsland is groot en machtig, maar Nederland is een paisucho, een rotland.''

Kort daarop kwam het ministerie van Buitenlandse Zaken met excuses, uitgesproken door Coronel Kautz zelf op aandringen van zijn baas, minister Samuel Santos.

''Ik bied mijn verontschuldigen aan voor deze uitspraken. Nederland was solidair met Nicaragua toen wij moeilijke tijden doormaakten en Nederlandse jongeren naar Nicaragua kwamen om ons te helpen,'' aldus de onderminister.

Hij herinnerde daarmee aan de sympathie van links Nederland voor de sandinisten die in de jaren zeventig streden tegen de Somoza-dictatuur en, na hun overwinning, een socialistische staat trachtten op te bouwen. Uit die tijd dateren initiatieven als 'Amsterdam helpt Managua'.

Coronel Kautz vond echter wel dat Van Baalen zijn boekje te buiten was gegaan. De Nederlander en de andere delegatieleden van de Liberale Internationale hadden zich volgens hem schuldig gemaakt aan 'inmenging in Nicaraguaanse aangelegenheden'.

Het stak het regime vooral dat Van Baalen had gesproken met de belangrijkste oppositieleider tegen Daniel Ortega, Eduardo Montealegre, en hem had opgeroepen voor meer eenheid te zorgen onder de tegenstanders van het regime.

De VVD'er Van Baalen kreeg het, als voorzitter van de Liberale Internationale, zwaar te verduren in Nicaragua. Tijdens een persconferentie in het Intercontinental Hotel in Managua werd hij uiterst vijandig bejegend door regimegetrouwe journalisten. Het scheelde weinig of de vertegenwoordigers van de sandinistische media hadden hem ­fysiek aangevallen. Van Baalen, die moeite had zich boven het geschreeuw van de verslaggevers verstaanbaar te maken: ''Dit soort toestanden doet me denken aan de intimidatie destijds in de DDR.''

Hij betichtte het sandinistische regime van het gebruik van 'fysiek geweld' tegen betogers van de oppositie, noemde president Ortega 'het broertje van (de Venezolaanse president) Hugo Chávez' en kraakte ­Ortega's streven naar een derde ambtstermijn als staatshoofd .

Tijdens de persconferentie kreeg Van Baalen te horen dat hij Nicaragua zou worden uitgezet, maar volgens de Nederlander stond hij toch al op het punt van vertrek en was het uitzettingsbevel een bewijs van de 'lafheid' van Daniel Ortega.

De oppositiekrant La Prensa herinnert er vandaag aan hoeveel Nicaragua dit jaar ontvangt aan ontwikkelingshulp uit Nederland, dat 'rotlandje': ongeveer 40 miljoen dollar.

Bij zijn haastige vertrek uit Nicaragua verzekerde Hans van Baalen dat hij er over vijf maanden hoopt terug te keren om te zien hoe het de oppositie tegen Ortega vergaat. (RENÉ TER STEEGE)

Hans van Baalen is Nicaragua uitgezet (20-04-09). ANP Beeld
Hans van Baalen is Nicaragua uitgezet (20-04-09). ANP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden