Update

Rel in PvdA om positie Marcouch

Een speciaal gevormde sollicitatiecommissie had stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch van Slotervaart unaniem aangedragen als lijsttrekker van de PvdA, maar de PvdA wil Marcouch niet. Foto ANP

AMSTERDAM - De leiding van de PvdA probeerde vandaag uit alle macht stadsdeelvoorzitter Ahmed Marcouch als lijsttrekker in Nieuw-West voorgedragen te krijgen. Tot verrassing van de landelijke partijtop dreigde partijicoon Marcouch gepasseerd te worden.

Dat leidde tot dagenlang intern crisisberaad, waarbij de stedelijke en landelijke PvdA-leiding nauw betrokken was. Dinsdagochtend zouden de laatste hobbels worden weggenomen. Maar in het begin van de middag duurde de beslissende vergadering van het partijbestuur in het stadsdeel nog voort.

De adviescommissie die voor Nieuw-West de kandidaten selecteert voor de raadsverkiezingen in maart, had Marcouch op nummer één gezet. Maar de meerderheid van het afdelingsbestuur was het daar niet mee eens en zag in de veel minder bekende stadsdeelbestuurder Achmed Baâdoud uit Osdorp de ideale kandidaat.

Op twee vergaderingen in het afgelopen weekeinde werd het meningsverschil over de lijsttrekker niet opgelost. Landelijk partijvoorzitter Lilianne Ploumen was daarbij aanwezig, zowel als technisch voorzitter van de vergadering als in haar rol van partijvoorzitter. De adviescommissie dreigde daarop met aftreden. De adviescommissie moet de lijst verdedigen op de algemene ledenvergadering op 9 december. Ook de voorstanders van Marcouch, vier van de tien bestuursleden, onder wie afdelingsvoorzitter Hans Aertsen, dreigden op te stappen.

Ploumen stelde vast dat er een dubbele crisis is: zowel binnen het afdelingsbestuur als tussen het bestuur en de adviescommissie. Ze dreigde het lokale bestuur tijdelijk te vervangen. Volgens ingewijden zal Marcouch het niet accepteren als hij niet de eerste plaats op de lijst krijgt.

Maandagavond werd de Amsterdamse partijleider Lodewijk Asscher ingeschakeld. Het bestuur van de afdeling zou er nu toch mee kunnen leven dat Marcouch lijsttrekker wordt. Ook zou Baâ­doud wel op de lijst komen, waar hij aanvankelijk niet een echte plaats op had. Hij stond op de zogeheten alfabetische lijst van kandidaten die de commissie niet geschikt vindt.

In de ophef rond Marcouch werd bekend dat hij onlangs een hoge politieopleiding heeft gevolgd. De politie heeft voor hem die opleiding van 26.000 euro, die toegang kan geven tot de korpsleiding, betaald. Volgens ingewijden was het niet de bedoeling van Marcouch om een alternatief te hebben voor een politieke functie, maar volgde hij de opleiding omdat 'zijn hart' nog deels bij de politie ligt. Marcouch werkte eerder bij de Amsterdamse politie. (ADDIE SCHULTE)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden