Rekentoets blijft overeind maar telt niet mee

Leerlingen in het voortgezet onderwijs en op het mbo moeten de rekentoets gewoon blijven maken. Maar de uitslag telt vanaf het komende jaar alleen op het vwo mee voor het behalen van een diploma. Voor het vmbo, havo en mbo wordt het resultaat nog niet meegeteld maar wordt het wel vermeld op de cijferlijst.

Staatssecretaris Sander Dekker in gesprek met minister Jet Bussemaker van Onderwijs tijdens het overleg over de rekentoets. Beeld ANP
Staatssecretaris Sander Dekker in gesprek met minister Jet Bussemaker van Onderwijs tijdens het overleg over de rekentoets.Beeld ANP

Dat is de uitkomst van een Kamerdebat over de omstreden rekentoets. Een groot deel van de oppositie wilde helemaal af van de rekentoets, voor alle schoolsoorten, maar daar liet coalitiepartij PvdA zich woensdagavond niet toe verleiden.

Wel trok de PvdA de steun in voor het mee laten tellen van de toets voor het vmbo- en havo-diploma, omdat het rekenonderwijs hier momenteel nog niet op orde is. We willen niet dat leerlingen daarvan de dupe worden, zei PvdA'er Tanja Jadnanansing.

Daarmee ontstond op dit punt een Kamermeerderheid, tot teleurstelling van coalitiepartner VVD. Karin Straus van de VVD vond het 'onbegrijpelijk' dat de PvdA de drempel voor het rekenen zo verlaagt dat 'jongeren erover struikelen'.

Ook staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) was er niet blij mee. Hij zal het beleid aanpassen, maar vindt het eigenlijk onverstandig om de rekentoets op vmbo en havo nog niet mee te laten tellen. 'Dit haalt de druk en stimulans weg bij scholen én leerlingen om het rekenniveau omhoog te krijgen. Een eerder uitstel van een jaar deed ook meer kwaad dan goed, bleek na onderzoek', zei Dekker.

Druk
Hij hoopt dat de vermelding op de cijferlijst toch enige druk zal geven op de leerlingen om hun rekenvaardigheid op te vijzelen.

Het kabinet had deze week zelf al besloten de rekentoets op het mbo voorlopig niet mee te tellen, omdat op deze schoolsoort het rekenonderwijs nog lang niet voldoet. Er was daar al een achterstand en het is lastig om snel genoeg en goede rekendocenten in te zetten.

Vwo
Op het vwo zijn weinig problemen met de rekentoets, zodat de PvdA het daar wel eens is met het kabinet om de toets daar te betrekken bij het slagen of zakken. Ook de VVD en PVV zijn daar voor.

SP, D66, CDA, GroenLinks, ChristenUnie en SGP zijn al tijden faliekant tegen de rekentoets en hoopten alsnog van dit hele 'gedrocht' af te komen. Ze willen wel betere rekenlessen maar zijn tegen de toetsdrift van het ministerie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden