Rekenkamer: onvrede om bewonersinitiatieven

Die leuke gesubsidieerde buurtbarbecue kan nog een nare nasmaak krijgen. De financiering van bewonersinitiatieven in Amsterdam zorgt namelijk voor enorm veel onvrede.

Beeld anp

Dat concludeert de Rekenkamer in een rapport over bewonersinitiatieven in 2017. Een derde van de initiatiefnemers zegt na afloop (zeer) ontevreden te zijn over de ambtelijke ondersteuning. In de stadsdelen samen werden 1600 initiatieven met subsidie ondersteund. Bij elkaar ging het om 2,3 miljoen euro.

Amsterdam stimuleert zulke initiatieven, zoals een buurtbarbecue of zangmiddag, om de betrokkenheid van bewoners bij de buurt en bij elkaar te vergroten. Of dat ook is gelukt, valt volgens de Rekenkamer niet te zeggen.

Naar het resultaat van de activiteiten bleek na afloop niet of nauwelijks te worden gekeken.

Uit een controle van 120 dossiers werd ook duidelijk dat het leeuwendeel niet aan de voorwaarden voldoet voor een financiële bijdrage. Slechts acht procent was in orde. Voor de verstrekking van de subsidie bleek dat in driekwart van de gevallen geen gevolgen te hebben.

De onvrede onder de initiatiefnemers gaat vooral over complexe regelgeving. Ook blijkt het lastig om informatie over een subsidie te krijgen.

De Rekenkamer stelt verder vast dat er grote verschillen bestaan in de ruimte voor bewonersintiatieven tussen de verschillende stadsdelen. In Nieuw-West bijvoorbeeld werd in 2017 een half miljoen euro vrijgemaakt, in stadsdeel Centrum was dat 75.000 euro.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden