Rekenkamer: 'Onvoldoende ondersteuning daklozen'

De G4 gemeenten, Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht, slagen er bij een aanzienlijk deel van de dak- en thuislozen niet in om deze passende ondersteuning te bieden.

Beeld ANP

Daardoor blijft duurzame verbetering van hun leefsituatie uit, en lukt het hen vaak niet uit 'de opvangketen' te komen.

Dat is wat de rekenkamers van Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht concluderen uit gezamenlijk onderzoek naar de opvang en ondersteuning voor dak- en thuislozen.

De gemeenten leveren onvoldoende passende ondersteuning bij de meestal zeer complexe problematiek van cliënten, aldus de rekenkamers. "Nog te vaak staat niet de cliënt, maar het systeem met allerlei regels en criteria centraal."

Bankslapen
Ze hekelen het feit dat daklozen moeten voldoen aan toegangscriteria om toegelaten te kunnen worden tot de opvang. Daklozen worden zo soms geweigerd voor opvang als ze 'bankslapen', dus bij vrienden of familie tijdelijk onderdak vinden.

Sommige daklozen worden geweigerd omdat ze te zware psychologische problemen hebben voor de opvang. Anderen worden juist geweigerd omdat ze bij afwezigheid van geestelijke problemen als zelfredzaam worden gezien. "Deze aanpak van selectie werkt drempelverhogend en zorgt ervoor dat deze mensen niet in aanmerking komen voor opvang."

Onvoldoende integraal
Het beleid is onvoldoende integraal volgens de rekenkamers. Dat leidt ertoe dat de afstemming tussen de door de gemeente bekostigde ondersteuning bemoeilijkt wordt, met als gevolg dat dak- en thuislozen vaak te lang op passende zorg moeten wachten, wat de verbetering van de situatie voor de dak- en thuislozen belemmert.

De rekenkamers stellen namelijk dat het wachten op passende ondersteuning vaak tot (verdere) achteruitgang van cliënten leidt. "Dat wordt bijvoorbeeld duidelijk uit de bevinding in verschillende steden dat meer dan de helft van de mensen die in nacht- of crisisopvang verblijven al eens eerder dakloos zijn geweest."

Gemeenten bieden tevens te weinig begeleiding aan daklozen over de verschillende zorg- en ondersteuningstrajecten waar ze mee te maken hebben. "Veel daklozen zijn kwetsbaar. Toch bieden gemeenten weinig of in een enkel geval geen begeleiding. Zo geven gemeenten daklozen weinig uitleg over hun wettelijk recht op onafhankelijke cliëntondersteuning."

Lees ook: 'De meeste vrouwen zijn blij dat ze tenminste onderdak hebben'

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden