Update

Rekenkamer onderzoekt rvc GVB

De Rekenkamer Amsterdam moet onderzoek doen naar de manier waarop de raad van commissarissen van het Amsterdamse ov-bedrijf GVB de afgelopen jaren toezicht heeft gehouden. De gemeenteraad nam vandaag unaniem een motie met dit verzoek aan van CDA en GroenLinks. De Rekenkamer, die zelf bepaalt waar zij onderzoek naar doet, liet in een reactie weten hier zeer waarschijnlijk gehoor aan te geven.

Archieffoto Beeld ANP
ArchieffotoBeeld ANP

Het GVB is de afgelopen tijd ernstig in opspraak geraakt. Een van de drie directeuren wordt ontslagen en een andere wordt gedegradeerd. Uit onderzoek was gebleken dat ze zich niet hebben gehouden aan aanbestedingsregels. Daarnaast kwam naar buiten dat dezelfde twee vorig jaar een toeslag van tienduizenden euro's hebben gekregen en daardoor veel meer verdienden dan de balkenendenorm.

Naar aanleiding van deze twee affaires zijn al twee commissarissen gesneuveld. Hoewel een woordvoerster van het GVB dat vorige week nog ontkende, bevestigde verantwoordelijk wethouder Carolien Gehrels woensdag dat voorzitter Aad Veenman vertrekt. Zijn termijn loopt af en hij stelt zich niet opnieuw beschikbaar. Eerder stapte ook commissaris Jan Westerhoud al op.

'Toezichthouders zaten te slapen'
De gemeenteraad was vandaag keihard over de rol die de rvc heeft gespeeld in de verschillende kwesties. 'Het lijkt erop dat de controle op de directie gefaald heeft', concludeerde SP-fractievoorzitter Laurens Ivens. Volgens Robert Flos van de VVD hebben de toezichthouders 'in hoge mate zitten slapen'. CDA'er Lex van Drooge: 'Ik heb de indruk dat de raad van commissarissen nogal forse steken heeft laten vallen.'

PvdA-fractievoorzitter Frank de Wolf stelde zelfs dat de hele rvc weg moet. Later in het debat bleek dat de voorzitter al is opgestapt en bovendien gaf burgemeester Eberhard van der Laan aan eerst nog een pittig gesprek met de raad te willen hebben. Daar stemde de PvdA mee in.

Het GVB was vroeger een gemeentelijk bedrijf, maar verzelfstandigde enkele jaren geleden. De gemeente is wel nog 100 procent eigenaar.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden