Rekenkamer: nieuw kabinet weet geld niet uit te geven

De miljardeninvesteringen van het derde kabinet Rutte komen nog niet uit de verf, zo stelt de Algemene Rekenkamer.

Het ontbrak in het eerste volle jaar van de nieuwe regeringsploeg aan ‘zichtbare resultaten’ en geld komt ‘moeilijk aan het rollen’. Dat stelt de controleur van de overheid in het jaarlijkse verantwoordingsonderzoek, dat woensdagochtend op Verantwoordingsdag is gepresenteerd. 

Volgens de Rekenkamer werd van de 5 miljard euro die het kabinet in 2018 extra wilde uitgeven, per saldo 1 miljard niet uitgegeven maar doorgeschoven naar latere jaren. Tegelijkertijd ging op terreinen waar juist was besloten geen extra geld uit te geven de dienstverlening soms achteruit. De Rekenkamer spreekt van een ‘ogenschijnlijke tegenstrijdigheid’, die voortkomt uit bezuinigingen in voorgaande jaren. “Onze vraag is of daar de komende jaren verandering in komt,” stelt president Arno Visser.

Personeel

Dat geld op de plank blijft liggen, komt onder meer doordat investeringen tijd kosten. Tussen het besluit om een bevoorradingsschip te kopen en de tewaterlating ervan zit bijvoorbeeld zes jaar.

Een andere factor die voor vertraging zorgt is dat personeel moet worden aangenomen en opgeleid, wat nog niet zo eenvoudig blijkt in de huidige, krappe arbeidsmarkt. 

De beloofde extra politieagenten en mankracht bij het UWV komt daardoor moeilijker van de grond. De Rekenkamer waarschuwt dat het de vraag is of het benodigde personeel wel gevonden gaat worden. In het bijzonder gaat het daarbij om leraren, agenten, ouderenverzorgers, gevangenisbewaarders, verplegers, commando’s, ingenieurs, IT-specialisten en inkopers. Daar zijn er te weinig van. Het kabinet gaat in reactie op de Rekenkamer-rapporten echter niet op die waarschuwing in.

Op het terrein van infrastructuur blijkt iets raars aan de hand. Aan de ene kant werd de afgelopen jaren voor 414 miljoen euro aan onderhoudswerk uitgesteld, deels doordat het budget te krap was. Tegelijkertijd slaagde het kabinet er niet in 543 miljoen euro voor nieuwe infrastructuur uit te geven. Dat geld is doorgeschoven naar 2020 en 2021, omdat er voorbereidingstijd nodig is.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden