Rekenkamer: binnenbrand in de haven te laat geblust

In de haven is de brandweer vaak te laat bij binnenbranden. De wettelijk vastgestelde tijd om bij een brand te zijn, wordt sinds 2013 vaker niet gehaald dan wel.

Luchtfoto van de Amsterdamse haven.Beeld anp

Dat concludeert de Amsterdamse Reken­kamer in een onderzoek. Het gevolg is een grotere kans op escalatie, wat meer capaciteit vergt. 'Dit kan als gevolg hebben dat de brandweer langer bezig is met blussen in de Amsterdamse haven.'

De Rekenkamer startte een onderzoek uit bezorgdheid over de brandbestrijding in en om de haven. Vorig jaar werd de stad twee keer in de rook gezet door branden in het gebied, bij een bedrijfsverzamelgebouw en een afvalloods.

Milieuactivisten
Het aantal incidenten leek toe te nemen. Dat klopt ook volgens de cijfers, al gaat het maar in 4 procent van de gevallen om grote of zeer grote incidenten.

De Rekenkamer ziet in de grootste benzinehaven van de wereld niet in de eerste plaats problemen bij de 21 bedrijven in de hoogste risicocategorie BRZO, maar wel in de klasse daar net onder. Bij die ondernemingen is te weinig zicht op de risico's, concluderen de onderzoekers.

De brandweer is bijvoorbeeld te weinig bezig met het voorkomen van incidenten bij afval- en recyclingbedrijven, terwijl de verwachting is dat dit er in de haven steeds meer worden. Zij zijn ook oververtegenwoordigd in de geregistreerde incidenten.

Onvoldoende in beeld zijn verder de risico's van milieuactivisten die de opslag van kolen en benzine bezetten.

De Rekenkamer stelt wel vast dat de afgelopen jaren veel maatregelen zijn genomen om de risico's in de haven te beperken. In 2020 opent er een nieuwe kazerne in het gebied, waarvoor de brandweer samenwerkt met grote risicobedrijven. De onderzoekers verwachten dat niet alle geconstateerde problemen hiermee zijn op te lossen.

Tip Het Parool

Heb je een nieuwstip of nieuwsfoto? Voeg ons toe op Whatsapp. Liever mailen of anoniem tippen? Bekijk hier hoe dat kan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden