Rekenkamer: AOW-premie kan omlaag

AMSTERDAM - De premie voor het AOW-pensioen kan flink lager, zonder dat de schatkist hoeft bij te springen. Dit concluderen onderzoekers van de Algemene Rekenkamer vandaag in het economenblad ESB.De Rekenkamer rekent af met de misvatting dat de AOW-uitkeringen al jarenlang grotendeels betaald worden uit de schatkist, in plaats van alleen uit de premies van werkenden.

Politici gebruiken dit misverstand om draagvlak te krijgen voor het plan rijkere 65-plussers extra belasting te laten betalen.

Volgens de Rekenkamer moet het rijk het AOW-fonds inderdaad steeds vaker aanvullen, maar dat komt niet door de vergrijzing. Ieder jaar wordt het fonds leeggeschept om belastingkortingen te financieren voor werkenden (arbeidskorting) en gezinnen (kinderkorting).

De Rekenkamer concludeert dat sprake is van ondoelmatig rondpompen van miljarden. ''De financiering van de AOW uit de schatkist is recentelijk sterk toegenomen. Dit komt vooral door de onvoorziene gevolgen van de belastinghervorming in 2001 op de AOW, en veel minder door de vergrijzing of de maximering van de premie.''

Dit ondoelmatige beheer van de AOW-gelden is in 2001 begonnen en vooral sinds 2005 sterk toegenomen. De belastingkortingen zijn veel meer verhoogd dan bij de invoering was voorzien.

Opmerkelijk is dat de huidige 65-plussers profiteren van dit inefficiënte systeem. Zij hoeven niet mee te betalen aan de kunstmatig te hoog vastgestelde AOW-premie.

Volgens de Rekenkamer horen de belastingkortingen rechtstreeks uit de schatkist betaald te worden, en niet via het AOW-fonds. ''Dit voorkomt de huidige intensieve en ingewikkelde bewegingen van geldstromen tussen fondsen en de schatkist'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden