Reizigersvereniging Rover kwaad om verdwijnen tramhaltes

Reizigersvereniging Rover is boos over het verdwijnen van tramhaltes in Amsterdam. Reizigers worden niet geraadpleegd en tijdswinst is er amper, zegt Rover.

Demonstranten voor de tramhalte op de Overtoomsesluis. Beeld Nouschka van der Meijden
Demonstranten voor de tramhalte op de Overtoomsesluis.Beeld Nouschka van der Meijden

'Het opheffen van de halte Overtoomsesluis deze maandag was de druppel die de emmer deed overlopen," zegt Chris Vonk, woordvoerder van Rover Amsterdam. Volgens de reizigersvereniging maakt de gemeente het te bont met het opheffen van tramhaltes in Amsterdam.

Het sluiten van de haltes heeft als doel om de reistijd van de tramlijn te verkorten. "Maar er wordt alleen met een liniaaltje gekeken wat de afstanden tussen haltes zijn," zegt Vonk, "niet naar de praktijksituatie."

Irritatiepunten
Bewoners bij de halte Overtoomsesluis werden begin deze maand via een mededeling op de halte op de hoogte gesteld van het sluiten ervan. Dit terwijl de gemeente het besluit hierover al een jaar eerder nam. Het is een van de irritatiepunten die vorige week meer dan zestig buurtbewoners deed protesteren.

"Op papier is de dichtstbijzijnde halte, op het Surinameplein, helemaal niet ver weg. Maar in werkelijkheid moeten reizigers meerdere keren drukke kruispunten oversteken en over een brug lopen die vaak openstaat. Terwijl lijn 1 op hetzelfde moment voor die brug staat te wachten bij de opgeheven halte, waar niemand er in of uit mag."

Geen tijdwinst
Haltes die eerder zijn gesloten, zoals bij De Munt of de Plantage Middenweg, hebben uiteindelijk ook geen tijdwinst opgeleverd volgens Rover. "Als je naar de dienstregelingen van die lijnen kijkt is er niets verandert. Waar is dan die tijdswinst?"

Volgens Rover zit de oplossing eerder in het aanpakken van de vele stoplichten op de route en het versnellen van de kaartverkoop in de tram. "Op toeristische plekken staat de tram soms gewoon minuten stil omdat veel mensen een los kaartje willen kopen."

De gemeente heeft aangegeven dat de informatievoorziening beter kan en gaat met Rover in gesprek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met Het Parool?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van Het Parool rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@parool .nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden